13128

З’ясувалося – чому не падає Пізанська вежа

Зараз нахил легендарної Пізанської вежі становить майже 4 градуси. Дослідники підрахували, що дана споруда змогла встояти після чотирьох сильних землетрусів, які спостерігалися в даному регіоні Італії з ХІV століття, інформує 1NEWS з посиланням на Экономические Новости.

Вирішити це питання взялися співробітники університету Рома Тре, що знаходиться в Італії. Вони вивчили всю відому на даний момент інформацію про вежу: сейсмічну, геотехнічну і будівельну. Після аналізу даних учені встановили, що стійкості Пізанській вежі надають ефекти, які є результатом взаємодії двох чинників: споруди та грунту.

На думку фахівців, висотність будівлі і її жорсткість разом з м’яким грунтом рятують вежу від вібрацій. Таким чином, вона не резонує з землею під час землетрусів. Фахівці впевнені, що це головна розгадка «живучості» Пізанської вежі.

У висновках простежується і деяка іронія. Виходить, що грунт, який спровокував нахил споруди, одночасно і врятував вежу від руйнування.

Професор Георг Мілонакіс, співавтор дослідження, повідомив, що результати проведеної роботи були також представлені на Європейській конференції з сейсмостійкого будівництва і сейсмології.

 

 

 

 

вежа вчені піза




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *