13127

Науковці з’ясували, що сонячні батареї можуть врятувати бджіл

Згідно з висновками американських вчених, територія навколо сонячних батарей можуть стати заповідником для комах-запилювачів, чисельність яких серйозно скоротилася в останні роки. Це, в свою чергу, призведе до підвищення врожаїв і зростання доходів фермерів, інформує 1NEWS з посиланням на Хайтек+.

Група вчених з Аргонської національної лабораторії Міністерства енергетики США вивчила майже 3 тис. існуючих і проектованих сонячних установок і прийшла до висновку, що територія навколо них може стати своєрідним заповідником для комах. Справа в тому, що землі поблизу сонячних установок не використовуються в сільському господарстві, а значить, тут можуть вільно рости квіти і трави, необхідні для запилювачів.

За розрахунками вчених, навколо досліджених об’єктів сонячної енергетики пролягає близько 3,5 тис. кв км сільгоспугідь, які можуть виграти від зростання чисельності запилювачів.

Дослідники розрахували, що, зробивши середовище навколо сонячних установок сприятливим для комах, можна добитися значного зростання прибутку.

«Наприклад, підвищення врожайності сої, мигдалю і журавлини — всі три культури залежать від запилювачів — принесе додаткові $1,75 млн, $4 млн і $233 тис. відповідно», — ідеться в повідомленні.

Вчені сподіваються, що їх висновки стимулюватимуть енергетичні компанії і місцеву владу перетворити землі навколо сонячних батарей в «заповідники» для диких рослин і комах. Подібні проекти вже стартували в штатах Іллінойс, Меріленд і Міннесота.

бджоли комахи Наука сонячні батареї




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *