13126

В Україні відбудеться надзвичайний об’єднавчий Собор прибічників автокефалії

Київський патріархат закликає прибічників автокефалії розпочати підготовку надзвичайного об’єднавчого собору для ухвалення рішень про церковну єдність та створення помісної церкви, інформує 1NEWS.

Рішення Константинопольського синоду “відкривають шлях до скликання надзвичайного об’єднавчого собору ієрархів Української православної церкви у складі всього українського єпископату, який у квітні 2018 звернувся до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням надати томос про автокефалію УПЦ”, йдеться в поширеній у п’ятницю заяві прес-центру патріархії.

“Відтепер не існує штучно створеної Російською православною церквою ізоляції Київського патріархату від церковного, молитовного та євхаристичного спілкування з повнотою православ’я”, – йдеться в заяві.

Київський патріархат закликає “ієрархів УАПЦ і залучених до процесу єднання ієрархів Московського патріархату в Україні приступити до підготовки надзвичайного об’єднавчого собору”. “Завданням цього Собору є затвердити рішення про церковну єдність, обрати предстоятеля єдиної помісної автокефальної УПЦ, який від її імені отримає патріарший і синодний томос про автокефалію УПЦ”, – йдеться в заяві.

Київський патріархат також закликав “єпископат, духовенство та вірних УАПЦ, як і єпископат, духовенство та вірних Московського патріархату, підтримати процес об’єднання українського православ’я”.

“Київський патріархат повністю та беззаперечно поділяє звернення Вселенського патріархату до всіх залучених сторін із закликом утримуватися від захоплення церков, монастирів та іншого майна, а також від будь-яких інших насильницьких дій та помсти. Процес об’єднання українського православ’я повинен відбуватися добровільно, мирно і без примусу, кожен член Церкви, як і кожна громада мирян чи ченців матимуть право вільно обрати центр свого церковного підпорядкування – належати до Української чи до Російської церкви”, – наголошується в заяві.

“Ті ієрархи, духовенство і миряни, які захочуть, попри всі обставини, надалі підпорядковуватися Московському патріархату, мають право на це. Російська православна церква в Україні буде рівноправно співіснувати з усіма іншими церквами і релігійними організаціями, як це гарантовано Конституцією та законами нашої держави і міжнародним правом”, – заявляє прес-центр УПЦ-КП.

Як зазначено в заяві, глава УПЦ-КП патріарх Філарет також “закликає всіх вірних Київського патріархату та всіх вірян продовжити підносити молитви за Вселенського патріарха Варфоломія, за президента України Петра Порошенка і Верховну Раду України, всіх, хто працює для досягнення єдності українського православ’я і проголошення томосу про автокефалію УПЦ”.

 

 

 

 

автокефалія собор упц




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *