13102

«Святійший Філарет, Патріарх Київський і всієї Русі-України». Синод УПЦ КП затвердив новий титул свого глави

Синод УПЦ Київського патріархату, 20 жовтня, підписав документ, в якому зазначені повна і скорочена форми титулу його голови. Про це йдеться в рішенні, опублікованому на сайті церкви.

На засіданні під головуванням Філарета прийняли рішення ввести дві форми для титулу: повну і скорочену. Повна форма звучить, як «Святіший і Блаженніший (ім’я), Архиєпископ і Митрополит Києва -Матері міст Руських, Галицький, Патріарх всієї Русі-України, Свято-Успенська Києво-Печерської і Почаївської Лавр Священноархімандрит», скорочена — «Святіший (ім’я), Патріарх Київський і всієї Русі-України». Також можлива форма «Блаженніший Архієпископ (ім’я), Митрополит Київський і всієї Русі-України».

З 1995 року до сьогоднішнього дня Філарет був Патріархом. Рішення називатися Архієпископом говорить про зниження статусу Філарета, на яке той пішов свідомо. Журналіст Сакен Аймурзаєв назвав такий вчинок рідкісним і парадоксальним по-християнськи. При цьому всередині структури УПЦ КП Філарет залишиться Патріархом.

Створення в Україні Єдиної помісної церкви підтримують 54% українців. Майже третина українців (30%) вважають, що очолити Єдину помісну церкву повинен предстоятель УПЦ КП патріарх Філарет.

11 жовтня на засіданні Синоду в Стамбулі Вселенський патріарх вирішив продовжити процедуру надання Томосу для автокефалії (незалежності) Української православної церкви. Константинопольський патріархат зняв анафему з патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія. Він також вирішив, що приєднання Київської митрополії до РПЦ в 1686 році було незаконним.

Після Синоду экзархи Константинопольського патріарха повернулися в Україну. Вони заявили, що Україна зможе отримати Томос після об’єднання всіх православних церков і обрання предстоятеля Єдиної помісної церкви.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *