13100

Bloomberg: росіяни для втручання у вибори США використовували американські стартапи

Люди, які відповідали за діяльність російських ботів для втручання у вибори США і Брекзит, використовували американські стартапи. Зокрема, вони активно застосовували інструменти IFTTT Inc. для створення фейкјв в соцмережах, пише Bloomberg.

19 жовтня видання опублікувало архів даних Twitter з акаунтів так званого Агентства інтернет-досліджень, відомого як «фабрика тролів», за якою стоїть російський бізнесмен Євген Пригожин. З опублікованої статистики видно, що тролі використовували сервіси IFTTT, RoundTeam Inc. і Dlvr.it Inc., щоб автоматизувати поширення фейків соцмережами.

IFTTT знаходиться в Сан-Франциско і фінансується Salesforce Ventures, IBM Ventures і Andreessen Horowitz, за даними Crunchbase. Компанія надає користувачам послугу підключення до кількох облікових записів одночасно, що дозволяє публікувати в рази більше інформації за сеанс. Активність ботів відзначається протягом минулого — початку цього років. Співзасновник IFTTT Лінден Тіббетс сказав, що зараз його компанія досліджує отримані дані. З 4600 акаунтів, які потрапили під підозру, 256 активно користувалися IFTTT-сервісами. Twitter поки не коментує статистику.

17 жовтня Twitter оприлюднив базу акаунтів, які можуть мати відношення до російського Євгену Пригожина і його «фабриці тролів». «Ця база даних складається з 3 841 аккаунта, які можуть мати відношення до «Агентству інтернет-досліджень», що базується в Росії. Ще 770 акаунтів, ймовірно, базуються в Ірані», — заявили в компанії.

Нагадаємо, російські «тролі» створюють фейкові акаунти в Twitter, Youtube, Instagram і Tumblr. Вони представляються фанатами книг про Гаррі Поттера і фільмів, де знімалася актриса Емма Уотсон (Герміона з Гаррі Поттера), а також інших популярних людей. Вони намагаються посіяти розбрат між підлітками і поширюють дезінформацію, зокрема про отруєння колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *