13044

АМКУ готується валити справу про зловживацький монополізм ДТЕК Ахметова

Антимонопольний комітет опублікував проект порядку денного свого засідання на 6 листопада. Розгляд справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції з боку компаній групи ДТЕК анонсовано з позначкою «для службового користування». Про це повідомляється на сайті АМКУ.

На засідання комітету о 10-й годині ранку призначено розгляд справи  № 128-26.13/14-15,  розпочатої  за  ознаками порушення ПАТ «ДТЕК Дніпроенерго», ТОВ «ДТЕК  Східенерго»  та  ПАТ «ДТЕК Західенерго» законодавства про захист економічної конкуренції.Гриф «для службового користування» стосовно засідань АМКУ оначає, що комітет не допустить на засідання ні пресу, ні вільних слухачів.

Справа була у порушена ще у 2015 році. На початку розслідування повідомлялось, що компанії ДТЕК значно завищували ціну вугілля за рахунок внутрішньогрупових перепродажів. І саме вже найдорожче вугілля включалось у розрахунок тарифів, які українці сплачували за електроенергію. Ця схема існувала до впровадження формули «Роттердам+» у 2016 році.

У серпні 2018 року голова АМКУ Юрій Терентьєв повідомив в інтерв’ю «Бізнес. Цензору», що не бачить доказів зловживання монопольним становищем з боку енергохолдингу Ахметова.

«Станом на зараз ми не бачимо доказів, підтверджуючих звинувачення саме в зловживанні монопольним положенням. […] У випадку з ДТЕК ми справді можемо говорити про те, що є ознаки домінуючого становищана ринку. Але вони не реалізуються компанією», – заявив Терентьєв.

Група Ріната Ахметова контролює близько 80% добутку вугілля та потужностей теплових електростанцій України.

Після початку справи у 2015 році АМКУ засекретив всі дані щодо свого розслідування. Комітет відмовився надавати на запит заступника редактора сайту «Наші гроші» Юрія Ніколова інформацію про прізвище державного уповноваженого АМКУ, який вів це розслідування, а також повідомляти про сам факт виготовлення попередніх висновків, які в ході справи були направлені для узгодження з ДТЕКом. На думку АМКУ, оприлюднення цієї інформації загрожувало «національній безпеці України». Зараз відмова від надання інформації оскаржується в суді.

Перша заступниця голови АМКУ Марія Ніжнік

Згідно даних про розподіл ринку в АМКУ, питання виробництва електроенергії належать до компетенції першого заступника голови комітету Марини Ніжнік. До призначення в АМКУ, вона працювала у юридичний компанії «Екво», створеній вихідцями з фірми «Василь Кисіль та партнери»  відразу по тому, як заступником голови Адміністрації президента став Олексій Філатов,що також працював у «Василя Кисіля» і не вніс у свою декларацію дані про громадянську дружину – юристку з фірми «Екво» Анну Бабич.

Нагадаємо, у 2015 році президент Петро Порошенко оголосив політику «деолігархізації». За її наслідками тоді єврооблігації ДТЕКу значно подешевшали і їх скупила інвесткомпанія ICU. Вихідці з цієї фірми тоді якраз очолювали НКРЕКП, Міністерство енергетики і Нацбанк.

«Деолігархізація» закінчилась у 2016 році. Тоді НКРЕКП прийняла формулу «Роттердам+», яку від АМКУ погодив особисто голова комітету Юрій Терентьєв. Ця формула значно збільшила прибутки ДТЕКу і внаслідок подорожчали єврооблігації, які придбало ICU.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *