13039

Ольга Варченко — ключовий співробітник Державного бюро розслідувань. Студентка КПІ звинуватила її чоловіка у сексуальних домаганнях у день, коли вирішувалася доля ДБР — розповідає theБабель 

7 листопада 19-річна студентка Київського політехнічного інституту Наталя Бурейко звинуватила співробітника Нацполіції Олександра Варченка у домаганнях і погрозах. У той же день дружина Варченка — Ольга заміщала голову Державного бюро розслідувань, який перебуває у відпустці, на ключовому засіданні у Кабміні, де вирішувалась доля ДБР. Кореспондент theБабеля Оксана Коваленко поговорила з Ольгою Варченко, Наталією Бурейко та її викладачем, представником прокуратури та з джерелами у ДБР і Нацполіції. Більшість співрозмовників вважають, що ці дві події пов’язані між собою.

7 листопада о 16:25 Наталія Бурейко звинуватила у домоганнях і погрозах Олександра Варченка — заступника начальника відділу Департаменту захисту економіки Нацполіції. Про це вона написала на власній сторінці Facebook.

Вона розповіла, що декілька тижнів тому познайомилася з Олександром Варченком у Tinder. За її словами він спочатку вихвалявся своїми зв’язками і положенням в суспільстві, потім агресивно наполягав на зближенні, погрожував розправою. У вівторок, 6 листопада Бурейко отримала квіти і коробку з відрубаними курячими лапами. (Олександр Варченко усе заперечує: він ствердужє, що хакери створили аккаунт з використанням його фото, а сам він з Бурейко ніколи не спілкувався).

На підтвердження своїх слів Наталія додала скріншот з Tinder із зображенням Олександра Варченка. Це єдина його фотографія у відкритому доступі, з його сторінки Facebook. Також Наталія додала 10 скріншотів переписки з Олександром без дат та часу. Через дві години Наталя опублікувала новий пост з власним фото: у руках вона тримала папірець з адресою профілю.

В письмовому коментарі theБабелю власниця аккаунту розповіла, що «співпадіння пари» відбулось 17 жовтня. «Спілкуватися ми почали на кілька днів пізніше. Я запостила уривки, вся переписка би зайняла сто чи більше скрінів … Коли я заблокувала його [Варченка], чат зник. Скріншоти обраного я робила, щоб показати знайомому. 4 листопада я його заблокувала в Tinder. Потім розблокувала, щоб відповісти після подарунка [коробки з курячими лапами] і заблокувала остаточно», — розповіла вона. «Потім були смс-повідомлення з погрозами з різних номерів з іменами членів сім’ї і адрес прописки. Я все видаляла».

Скріншот з Tinder-профілю нібито Олександра Варченка, з яким переписувалась Бурейко

Facebook/Наталія Бурейко

theБабель попросив Бурейко надати номери телефонів, з яких їй погрожували. Після цього вона більше не відповідала на повідомлення.

Наталя навчається на третьому курсі Хіміко-технологічного факультету КПІ на кафедрі неорганічної хімії. ЇЇ викладач з минулого року Андрій Кушко розповів theБабелю, що вона непогано вчилася і була старанною студенткою.

Через годину після першого поста Бурейко, о 17:30 середи, в Кабінеті міністрів засідала зовнішня комісія, яка відбирає кандидатів на керівні посади до Державного бюро розслідувань. ДБР — новий правоохоронний орган, він має розслідувати некорупційні злочини високопосадовців: екс-президентів, діючих прем’єра, міністрів, депутатів.

На засіданні зовнішньої комісії ДБР представляла Ольга Варченко, дружина Олександра Варченка. Вона — перший заступник директора ДБР.

Очолює ДБР Роман Труба. ДБР не може запуститися тому, що там досі немає керівників ключових підрозділів: Роман Труба заблокував 27 кандидатів на ці посади ще в серпні цього року. Він пояснював це тим, що не бачив результати спецперевірки. Майже тиждень тому, у п’ятницю Труба ініціював новий конкурс на 27 вакантних ключових посад. З цього тижня Труба пішов у двотижневу відпустку.

Його обов’язки виконує перший заступник голови ДБР Ольга Варченко. Саме зараз, в її присутності і за її згодою зовнішня комісія вирішила, що повторний чи новий конкурс не потрібен.

Декілька співрозмовників theБабеля у ДБР пов’язали появу звинувачень проти чоловіка Варченка і події в комісії. theБабель запитав у Ольги Варченко, кому на руку можуть бути ці звинувачення. «Комусь дуже вигідно нас [з Романом Трубой] зіштовхнути лобами».

Боротьба за вплив на ДБР почалася з моменту призначення Романа Труби. Член внутрішньої конкурсної комісії в ДБР від громадськості Олександр Лемєнов називає Трубу людиною нардепа від «Народного фронту» Сергія Пашинського та секретаря РНБО Олександра Турчинова. Водночас обох заступників Труби — Ольгу Варченко і Олександра Буряка — народний депутат Сергій Лещенко пов’язує з президентом Петром Порошенком.

Зараз Наталія Бурейко переховується. 7 листопада, пізно ввечері депутат «Народного фронту» Антон Геращенко їздив шукати Наталю Бурейко у гуртожиток КПІ. Її подруга при Геращенку подзвонила Наталії, але та повідомила, що ні з ким спілкуватися не хоче.

Наталія Бурейко подала заяву в прокуратуру

Facebook/Наталія Бурейко

Вранці 8 листопада Бурейко повідомила, що подала заяву до прокуратури Києва. «Я не знаю, чи саме ця особа [Олександр Варченко] мені писала, але мене обурила нахабність та безкарність цього чоловіка», — йдеться в заяві. Бурейко каже, що злякалась, бо ввечері невідомі їй люди приїжджали під гуртожиток, дзвонили її родичам.

Речник Київської прокуратури Надія Максимець повідомила theБабелю, що свою заяву Бурейко залишила у скринці для звернень. Зараз її реєструють. «Якщо в заяві йдеться про вчинення злочину, питання внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань вирішать протягом доби», — сказала Максимець.

Варченко подав рапорт керівництву Нацполіції з проханням провести перевірку.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *