12943

Солодощі та алкоголь — без зазначення терміну придатності. Рада змінила правила маркування продуктів

Верховна Рада 6 грудня прийняла закон, який змінює систему маркування продуктів згідно з нормами ЄС. За законопроект № 8450 про інформацію для споживачів проголосував 231 народний депутат.

Що змінюється?

Коли закон стане чинним, виробники будуть зобов’язані вказувати інформацію про продукт на етикетці розбірливо, великим шрифтом і без змішування кольору з фоном. Текст не повинен перекриватися графічними елементами.

Обов’язковою стане інформація про харчові добавки або допоміжні речовини, які можуть викликати алергічну реакцію або непереносимість.

На рибі та м’ясі виробники повинні будуть писати, чи піддавали продукти розморожуванню. Зміняться і правила зазначення строку придатності:

  • для швидкопсувних продуктів залишать маркування «використати до»;
  • для всіх інших вводиться термін «мінімальний термін придатності». Він означає дату, після якої продукт все ще можна споживати, хоча вже можливі зміни деяких його властивостей;
  • на свіжих фруктах і овочах, алкоголі, хлібі та солодощах, а також солі, цукрі та оцті можуть не зазначати термін придатності.

За новими правилами виробник повинен розкривати інформацію і під час продажу продуктів онлайн.

Що не потрібно буде публікувати?

Інформація про поживну цінність (калорійність) стане необов’язковою для продуктів, які не піддавали переробці.

Через порушення правил маркування виробників збираються штрафувати на 10—15 мінімальних заробітних плат (3 723 грн з 1 січня 2018 року і 4 173 грн — з 1 січня 2019-го).

  • На початку листопада канадська компанія C21 Investments Inc. заявила, що отримала ліцензію української Державної служби з лікарських засобів на виробництво продуктів з марихуани.
  • Проте незабаром з’ясувалося, що Держслужба не могла видати таку ліцензію без зміни чинного законодавства — хоча канадська компанія справді отримала дозвіл на операції в Україні з низкою прекурсорів, зокрема — марганцівкою.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *