12946

Велика Британія припиняє видачу «золотих віз». Найчастіше їх отримували бізнесмени з Росії та Китаю

Велика Британія з 7 грудня припиняє дію програми з видачі віз Tier 1 — так званих «золотих віз», що надають право великим іноземним інвесторам отримати вид на проживання у країні, пише «Російська служба BBC».

Такими візами частіше за інших користувалися бізнесмени з Росії і Китаю.

Що таке «золота віза» і як її видавали?

Віза інвестора Tier 1 з’явилася в 2008 році з метою привернути до Британії багатих людей, які проживають за межами ЄС. Зокрема, така віза була у російського бізнесмена Романа Абрамовича.

Щоб отримати «золоту візу», необхідно було інвестувати щонайменше 2 млн фунтів в економіку країни – як правило, шляхом купівлі державних цінних паперів або акцій місцевих компаній в перші три місяці після переїзду до Великобританії. Разом з тим, програму критикували через побоювання, що її використовують для відмивання грошей.

У 2017 році було видано понад 1000 віз Tier 1, більшість яких отримали громадяни Росії та Китаю. За нинішніми умовами програми, від інвесторів вимагалося мати рахунок в британському банку і позитивну характеристику. У разі схвалення візу видавали на три роки і чотири місяці, а потім її можна було продовжити ще на два роки.

Чому програму «золотих віз» вирішили закрити?

Таке рішення британська влада пояснила боротьбою з фінансовими злочинами. В уряді Великобританії пообіцяли, що «золоті візи» почнуть видавати знову після того, як в країні запрацює система перевірки походження фінансів.

За інформацією The Guardian, після інциденту в Солсбері британський уряд вирішив перевірити право на перебування в країні понад 700 росіян.

«Ми не потерпимо людей, які не дотримуються правил і намагаються зловживати системою. Саме тому я вводжу ці нові заходи, завдяки яким лише справжні інвестори, які мають намір підтримувати британський бізнес, зможуть отримати користь з нашої імміграційної системи», — заявила заступник міністра внутрішніх справ у питаннях імміграції Керолайн Ноукс.

Що тепер?

З наступного року перевіркою фінансових і бізнес-інтересів прохачів віз будуть займатися незалежні аудитори. В їхні обов’язки входитиме перевірка того, чи належали інвесторові останні два роки гроші, які він хоче інвестувати у британські активи.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *