12946

Велика Британія письмово пообіцяла Еквадору не видавати Ассанжа

Президент Еквадору Ленін Морено заявив, що отримав письмові запевнення Великої Британії у тому, що засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа не екстрадують, пише The Guardian.

В інтервʼю на раді Морено сказав, що засновник WikiLeaks тепер має достатні гарантії, щоб залишити посольство Еквадору у Великій Британії, де він отримав притулок у 2012 році. Британський уряд пообіцяв, що Ассанжа не видадуть країнам, де його життю загрожуватиме небезпека. Проте офіційний Лондон вимагає, щоб засновник WikiLeaks відсидів короткий строк за порушення умов перебування на поруках.

Морено додав, що йому особисто не подобається Ассанж, проте примусово виганяти з посольства його не будуть. Еквадорський лідер додав, що засновник WikiLeaks провів занадто багато часу в посольстві — «наче у вʼязниці».

  • 26 жовтня адвокати засновника WikiLeaks повідомили, що він готовий покинути посольство Еквадору в Лондоні за умови письмової гарантії того, що влада Великої Британії його не екстрадує ані до США, ані у треті країни.
  • Перед цим дипломати з посольства Еквадору склали для Ассанжа спеціальний регламент поведінки. Зокрема посольство зобов’язало Ассанжа самого годувати свого кота і прибирати за ним лоток. У разі порушення працівники посольства погрожували помістити тварину в притулок. Ассанжу навіть довелося відмовитися від кота.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *