12942

Вселенський патріарх закликав главу УПЦ МП Онуфрія взяти участь в Обʼєднавчому соборі. Лист Варфоломій написав ще у жовтні

Вселенський патріархат закликав главу УПЦ Московського патріархату Онуфрія взяти участь в Об’єднавчому соборі українських церков. Варфоломій написав йому листа ще 12 жовтня, у якому просив вступити у спілкування з колишнім митрополитом Київським Філаретом та колишнім архієпископом Львівським Макарієм. 

Текст листа опублікував митрополит УПЦ МП Олександр (Драбинко) на своїй сторінці у Facebook.

«Ми просимо Вас негайно і у дусі згоди та єдності взяти участь разом з Вашою ієрархією у майбутньому установчому Соборі об’єднаної Української православної церкви і виборчих процесах для визначення її предстоятеля. Вашому Високопреосвященству, звичайно, дозволяється бути кандидатом на цю позицію», — зазначав Варфоломій.

Мовою документу (Неофіційний переклад)Його Високопреосвященству митрополиту Київському Онуфрію, возлюбленому брату і…

Gepostet von Oleksandr Drabinko am Donnerstag, 6. Dezember 2018

У листі Онуфрія попереджають, що він не зможе канонічно носити титул Митрополита Київського після Об’єднавчого собору.

«Ми повідомляємо Вас, що після виборів предстоятеля Української церкви органом, котрий складатиметься з кліриків та мирян, Ви не зможете еклізіологічно та канонічно носити титул Митрополита Київського, котрий Ви все одно носите зараз у порушення описаних умов офіційних документів 1686 року», — писав Варфоломій.

Також Олександр Драбинко опублікував лист-запрошення на Об’єднавчий собор 15 грудня. У ньому йдеться, що єпископ може взяти на собор одного клірика, одного монаха чи мирянина, які матимуть право голосу. Учасники Собору матимуть право голосу для формування бюлетеня з трьох кандидатів на посаду предстоятеля об’єднаної православної церкви.

Gepostet von Oleksandr Drabinko am Donnerstag, 6. Dezember 2018

  • 15 жовтня Російська православна церква повністю розірвала євхаристійні відносини з Константинопольським патріархатом через рішення Варфоломія надати автокефалію Українській церкві.
  • The New York Times писала в кінці жовтня, що священики УПЦ Московського патріархату в Україні повинні прийняти рішення: приєднатися до нової незалежної церкви, ставши відступниками в очах прихильників їхньої власної церкви, або залишитися осторонь, ризикуючи отримати тавро російських агентів.
  • 13 листопада Собор єпископів УПЦ МП відмовився зустрічатися з президентом Петром Порошенком в «Українському домі» і висунув вимогу, щоб він прийшов «на церковну територію».
  • Також УПЦ МП відмовилася брати участь у створенні автокефальної Української православної церкви і вирішила розірвати євхаристійне спілкування зі Вселенським патріархатом.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *