12940

Верховний суд: для отримання кредиту українцям потрібно брати згоду чоловіка або дружини

Для отримання кредитів українцям необхідно отримувати згоду подружжя для отримання кредиту або на передачу майна в заставу. Таке рішення виніс Верховний суд, повідомляється в Єдиному реєстрі судових рішень.

За рішенням Великої палати ВС, позичальник зобов’язаний надати нотаріально завірений дозвіл всіх співвласників майна на оформлення кредиту.

«Майно, що перебуває у спільній власності, може бути передане в іпотеку лише за нотаріально посвідченою згодою усіх співвласників», — йдеться в постанові.

Якщо майбутній позичальник такого дозволу не отримав, то він повинен виділити свою частину майна, оформити окреме право власності і тільки після цього віддавати його в заставу.

Такі правила оформлення позик діяли в Україні до листопада 2017 року, поки Верховний суд не постановив, що дозвіл дружини або чоловіка не є обов’язковим в деяких випадках.

При чому тут подружжя?

Співвласниками майна вважаються не тільки люди, зазначені як власники в документах, але і найближчі родичі. Сімейний кодекс, зокрема, передбачає спільне володіння майном чоловіком і дружиною в рівних частках. Наприклад, ім’я подружжя може не вказуватися документах на квартиру, однак, якщо житло було придбано в шлюбі, то 50% квартири належить дружині.

Якщо один з подружжя хоче закласти нажите в шлюбі майно по кредиту, то він зобов’язаний отримати письмовий дозвіл другого з подружжя, причому нотаріально завірене.

  • За даними Світового банку, кількість бідних серед громадян України зараз вище, ніж п’ять років тому. Сьогодні 25% українців знаходяться за межею бідності.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *