12941

Французів обурило відео з поліцейськими, які ставили на коліна школярів у передмісті Парижа

У передмісті Парижа студенти влаштували демонстрацію, яка закінчилася сутичками з поліцією та понад 140 арештами, пише українська служба ВВС.

Студенти школи у місті Мант-ла-Жолі на захід від Парижа були обурені планами реформувати систему іспитів, які, за їхніми словами, обмежать можливості та породять нерівність. Під час арештів поліція змушувала підлітків ставати на коліна і тримати руки за головою.

Поліція заявила, що підозрює заарештованих учнів в участі в «озброєному зібранні». Там додали, що зупинили ситуацію, яка «виходить з-під контролю».

D'autres images de l'interpellation de dizaines de lycéens, aujourd'hui à Mantes-la-Jolie. pic.twitter.com/ghv8K91e7l

— Violences Policières (@Obs_Violences) December 6, 2018

Фредеріка Роле з французького освітнього союзу SNES-FSU заявила, що для неї кадри виявилися «нестерпними», а голова Oxfam France Сіціл Дюфло додала, що для неї кадри зі школи Мант-ла-Джолі були «просто неприпустимими», пишуть французькі ЗМІ. У деяких містах Франції відбулися акції солідарності зі школярами з Мант-ла-Жолі.

A Montreuil. Dijon. Paris
Lycéens et lycéennes s agenouillent, mains sur la tête. Pour protester contre ce qui c est passé à Mantes la jolie pic.twitter.com/F5FROoK7r3

— Mathilde Larrere (@LarrereMathilde) December 7, 2018

Rouen : solidarité avec les interpellé.e.s de #MantesLaJolie pic.twitter.com/unlTUz547k

— Acablante (@ollazer) December 7, 2018

Les lycéens rejouent aujourd’hui place de la république cette scène honteuse d’arrestation des jeunes lycéens de Mantes la Jolie. #GiletsJeunes pic.twitter.com/gtGlFyqksf

— Anasse Kazib (@AnasseKazib) December 7, 2018

Школярі в усій країні обурені планами президента Емманюеля Макрона змінити випускні екзамени, відомі під назвою «бакалаврат» і необхідні для вступу в університет, так само, як і платформу для вступу в університети під назвою Parcoursup.

Як пише ВВС, десятки шкіл цього тижня були заблоковані в усій Франції (включно з такими містами як Марсель, Нант та Париж) через акції «жовтих жилетів».

  • Протести у Франції почалися 17 листопада. За даними французького МВС, у демонстраціях беруть участь майже 300 тис. чоловік. Крім зниження цін на паливо, вони вимагають зменшення податків та підвищення мінімального розміру оплати праці. Через протести вже загинули три людини, сотні отримали тілесні ушкодження.
  • Після цього Єлисейський палац ухвалив рішення скасувати заплановане на 2019 рік підвищення податків, зокрема на паливо, що було однією з вимог «жовтих жилетів».
  • В адміністрації президента Франції Емманюеля Макрона та уряді країни зростає стурбованість через акцію протесту «жовтих жилетів», яка запланована на 8 грудня. Подейкують про підготовку державного перевороту.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *