12824

Міноборони Росії просить право збивати пасажирські літаки за порушення кордону. Криму це теж стосується

Міністерство оборони Росії зареєструвало проект закону, який дозволить збивати пасажирські та військові літаки за порушення повітряного простору та кордону РФ. Цей проект розміщено на сайті уряду.

Згідно з ним, можна буде збивати літаки, якщо вони не відповідають на попередження, наблизившись до кордону Росії менш ніж на 50 кілометрів.

В «небезпечну категорію» літаки потрапляють у тому випадку, якщо вони загрожують «масовою загибеллю людей, екологічною катастрофою або нападом на стратегічні об’єкти».

Якщо пасажирські літаки не несуть у собі загрози, то їх наказано примушувати до посадки на російському аеродромі або видворяти за межі повітряного простору РФ.

При цьому, з проекту постанови не зрозуміло, яким саме чином російські військові будуть визначати ту чи іншу загрозу з боку літаків.

Зазначимо, що Росія вважає анексований Крим своєю територією, і тому, у разі прийняття законопроекту, збивати літаки росіяни зможуть і на території України.

Росія вже активно накопичує озброєння на півострові, перекидаючи значні угруповання військ. Так, у грудні 2018 року в Криму на бойове чергування заступив четвертий дивізіон зенітних ракетних комплексів С-400 «Тріумф» [ЗРК великої і середньої дальності для знищення всіх сучасних та перспективних засобів повітряно-космічного нападу]. Дивізіони базуються у Євпаторії, Феодосії, Севастополі та Джанкої.

  • 14 грудня Росія додатково перекинула в анексований Крим 100 бойових винищувачів Су-30 і Су-27, шість підводних човнів нового типу, а також 16 ракетних комплексів «Бастіон» і «Бал».
  • У Крим перекинули ще десять російських винищувачів Су-27 і Су-30. На одному з винищувачів прибув командувач об’єднаного ВПС і ППО Південного військового округу РФ Віктор Севостянов.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *