12795

Вночі у Північній Ірландії вибухнув автомобіль. Інцидент приписують новій «Ірландській республіканській армії»

У місті Лондондеррі (Північна Ірландія) у ніч на 20 січня вибухнув автомобіль, пише Reuters.

Автомобіль вибухнув біля будівлі місцевого суду у центрі міста. Перед цим поліція отримала попередження по телефону і почала евакуацію населення. Під час цього пролунав вибух.

Як пише агентство, автівка виявилася краденою. «Цей безглуздий акт терору має бути найсуворіше засуджений. Вдячна нашим спецслужбам за їх швидкі дії, які допомогли забезпечити, щоб не було загиблих або постраждалих», – заявила лідер Демократичної юніоністської партії (DUP) Арлен Фостер.

Suspected car bomb in Londonderry, Northern Ireland reported by police – National https://t.co/yYX4YgPRpx pic.twitter.com/K6xvzRr0HO

— Jhon Edward (@JhonEdw73756588) January 19, 2019

Між тим, у ірландській редакції газети Sunday Times повідомили, що напад здійснила група Нова ІРА, що виступає проти мирної угоди 1998 року. Як додає агентство, Нова ІРА брала на себе відповідальність за вибух у 2016 році у Белфасті, внаслідок якого загинув поліцейський.

Що таке Ірландська республіканська армія?

Воєнізоване угрупування, яке ставить за мету досягнення повної незалежності Північної Ірландії від Сполученого Королівства. Свою діяльність угрупування веде з 1912 року. Внаслідок протистояння з Лондоном у конфлікті загинули понад 3,5 тис. чоловік.

У квітні 1998 року у Белфасті Великобританія, Ірландія та декілька партій (у тому числі політичне крило ІРА) підписали угоду про політичне врегулювання конфлікту в Північній Ірландії. Ця угода значною мірою завершила три десятиліття насильства в Північній Ірландії.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *