12714

Україна в ЄСПЛ програла наркоторговцю. Держава повинна сплатити йому €4 тис. компенсації

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов’язав Україну сплатити компенсацію засудженому за торгівлю наркотиками українцю Василю Якубі, оскільки визнав порушення його прав. Про це повідомляє прес-служба суду.

За рішенням ЄСПЛ, Якубі присуджено €2,5 тис. за моральний збиток і ще €1,5 тис. за судові витрати.

2007 року український суд засудив його до восьми років позбавлення волі за статтею за обіг наркотиків — за версією слідства, він тричі продав агентові під прикриттям шприци з опієм.

Український суд спирався на відеозаписи, мічену купюру, знайдену в Якуби та свідчення міліціонера та очевидців, які бачили агента з грошима і наповненими шприцами. Сам агент подав письмові роз’яснення та через небезпеку не виступав у суді.

Під час судового процесу Якуба стверджував, що зазнав жорстокого поводження від міліції. Український суд тоді відхилив його скаргу, пояснивши застосування сили спробою Якуби позбутися наркотиків після арешту.

Якуба також скаржився, що не зміг допитати таємного агента і вивчити відеозапис операції, а правоохоронці не надали копії документів з матеріалів справи, які йому потрібні для скарги в ЄСПЛ. В результаті ЄСПЛ прийняв рішення на користь Якуби щодо обох скарг.

ЄСПЛ

Згідно з даними з реєстру судових рішень, у березні 2015 року Якуба вийшов з в’язниці у справі, про якому говорить ЄСПЛ. Проте вже в кінці того року українця знову спіймали на порушенні, і в грудні 2016 року він отримав умовний термін покарання з випробуванням на два роки.

У грудні 2018 року до суду надійшов ще один обвинувальний акт проти Якуби – знову за наркотики. Розгляд цієї справи триває. У судових рішеннях чоловік числиться інвалідом 2 групи без місця роботи.

Читайте також:

  • Психоделічні гриби і кетамін можуть легалізувати для лікування депресії. Коротко переказуємо статті Bloomberg та Wired



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *