12613

31 трильйон цифр. Американка встановила рекорд у розрахунку числа Пі

Співробітниця компанії Google Емма Харука Івао розрахувала значення числа «Пі» до нового світового рекорду довжиною в 31 трильйон цифр. Попередній рекорд був 22 трильйона, пише ВВС.

Американка розрахувала нові цифри за допомогою служби хмарних обчислень Google.

«Я дуже здивована. Я все ще намагаюся пристосуватися до реальності. Світовий рекорд був дійсно важким», — прокоментувала Івао своє досягнення.

«Пі» — це математична константа, що виражає відношення довжини кола до довжини його діаметра. Перші кілька цифр — 3.141 — найбільш відомі, але насправді число нескінченно довге. Розширити послідовність цифр в Пі дуже складно, тому що число не дотримується стандартних шаблонів.

Математики всього світу вже багато років працюють над тим щоб дізнатися якомога більше цифр числа Пі. Емма Харука Івао розповідає, що також ще з дитинства була зачарована магією числа Пі.

Для розрахунку їй знадобилося 170 терабайт даних (для порівняння, 200 000 музичних треків займають 1 терабайт), і 25 віртуальних машин. загалом на це жінка витратила 121 день. Але Івао сподівається розширити свою роботу.

«Пі не має кінця, я хотіла б спробувати розрахувати більше цифр», — сказала вона BBC News.

Між іншим, 14 березня в усьому світі відзначають математичне свято — день числа Пі.

Відзначати цю знаменну дату запропонував фізик із Сан-Франциско Ларрі Шоу у 1987 році. Він помітив, що в американській системі запису дат (місяць/число) дата 14 березня — 3/14 – і час 1:59:26 збігається з першими розрядами числа π = 3,1415926…

Найраніші писемні свідчення значення числа Пі датуються майже 1900 роком д.н. ери.

  • Національне аерокосмічне агентство США (NASA) відкриє доступ вченим до сховища незайманих зразків поверхні Місяця, які були взяті під час місій Apollo у 70-х роках минулого століття.
  • Японське агентство аерокосмічних досліджень (JAXA) і Toyota Motor Corporation (Toyota) домовилися про можливість співпраці в галузі міжнародного освоєння космосу. Як перший крок JAXA і Toyota домовилися про подальшу співпрацю та прискорення створення спільного всюдихода для японської місії на Місяць. 
  • Пілотований корабель Crew Dragon, розроблений компанією Ілона Маска SpaceX, здійснив успішну посадку біля східного узбережжя Флориди в Атлантичному океані. 



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *