12506

Парламент Єгипту приймає поправки до Конституції, які дозволять ас-Сісі правити до 2030 року

Парламентський комітет з питань законодавства Єгипту підтримав зміни до Конституції, які розширюють повноваження президента. Про це пише The Guardian.

У вівторок, 16 квітня, законопроект буде винесений на голосування в парламенті, очікується, що депутати його підтримають. Документ забезпечить чинному президенту Абделю Фаттаху ас-Сісі контроль над судовою системою, збільшить політичну владу військових і продовжить президентський термін з чотирьох до шести років.

Ас-Сісі обирався двічі — у 2014 році, коли колишній генерал і екс-міністр оборони став президентом внаслідок військового перевороту. Удруге ас-Сісі переобрався у 2018-му з 97,8% голосів. За законом він не може бути переобраний на третій термін. Однак у новому законопроекті про зміни до Конституції прописана так звана «перехідна стаття», яка дозволяє президенту переобиратися втретє, а також встановлює шестирічний президентський термін.

Голова держави також наділяється правом призначати одну третину парламенту за своїм розсудом, інша ж буде обиратися.

Напередодні змін до Конституції в Каїрі вже з’явилися банери та плакати з фото ас-Сісі, які закликають єгиптян проголосувати за запропоновані зміни. «Світле майбутнє, краще завтра», — свідчить один плакат. «Так — конституційним поправкам. Так — стабільності та розвитку», — написано на іншому.

Опозиція в парламенті вже охарактеризувала запропоновані зміни як «середньовіччя», заявивши, що вони встановлюють «автократичне правління».

  • Єгипет посів останнє місце в рейтингу «Якість життя країн — 2019» сервісу Numbeo. Він опинився на останньому, 71-му місці. Передостанню позицію в списку (70 місце) зайняв Іран, перед ним опинився Казахстан (69 місце). Україна посіла у списку країн 62-е місце — між Таїландом і Гонконгом.
  • Єгипет переносить столицю з Каїра. За 50 км від нинішньої столиці будується нове місто, вартість проекту складає близько $45 млрд. Воно має стати новою адміністративною та фінансовою столицею Єгипту, місцем розташування основних державних міністерств і відомств.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *