12468

Рада ухвалила новий закон про статус державної мови

Верховна Рада в другому читанні ухвалила новий закон про функціонування української мови як державної. Законопроект 5670-д підтримали 278 нардепів.

Після голосування парламентарі стоячи заспівали гімн України. Під час ухвалення закону в залі були присутні третій президент Віктор Ющенко та патріарх Філарет.

Документ визначає українську мову єдиною офіційною в Україні і регулює її застосування в усіх сферах суспільного життя. Парламент розпочав розгляд цього документу у другому читанні ще 28 лютого. Через понад дві тисячі правок депутати довго не могли перейти до голосування.

Верховна Рада #Рада8 завершила розгляд правок до проекту Закону про забезпечення функціонування української мови як державної #ЗП5670д
?https://t.co/oRvbpNwVNi pic.twitter.com/XhXm5gCOzM

— Верховна Рада України (@verkhovna_rada) April 25, 2019

Проти цього документу виступав «Опозиційний блок». Там вважають, що норми закону утискають права національних меншин.

У першому читанні за проект закону голосували 4 жовтня 2018 року. 

Про що закон?

За документом, кожен громадянин України зобов’язаний володіти державною мовою, а держава, зі свого боку, зобов’язана забезпечити можливості для цього.

Документ зобов’язує високопоставлених чиновників і державних службовців володіти мовою. Українською мовою має відбуватися робоче спілкування, діловодство та документообіг. Українська мова обов’язкова для науки, культури, книговидання, телебачення і преси, реклами та пошти — але з урахуванням чинних законів.

  • Перед засіданням Ради під парламентом розпочався мітинг за ухвалення закону «Про функціонування української мови як державної». Люди були одягнені у вишиванки та загорнені в українські прапори, у багатьох в руках були плакати з надписами «Франція — французькою, Україна — українською», «Голосуй за закон про мову», «Мене захистить лише мовний закон», «Мова — це зброя» тощо.
  • Напередодні у парламенті почали збирати підписи для зняття з посади спікера Верховної Ради Андрія Парубія. Він заявив, що цього не станеться, поки Рада не проголосує за закон про мову.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *