12455

У Чернігівській області створена Рада резервістів

Уже шостий рік поспіль регулярна українська армія стримує російського агресора на кордонах Луганської та Донецької областей. Та поруч із цими бійцями стати на захист України готові ще тисячі українців, які складають корпус резерву Збройних Сил України.

Нещодавно у Генеральному Штабі ЗС України відбулося засідання Ради резервістів Збройних Сил України. Основне, про що говорили, — це завершення формування вертикалі рад резервістів у регіонах. Передбачається, що система цих дорадчих органів розпочне повноцінне функціонування до кінця листопада 2019 року.

У Чернігівській області також віднедавна функціонує Рада резервістів, створена в квітні цього року. У Генеральному Штабі її представляв делегат від Чернігівщини військовий пенсіонер, майор запасу Сергій Калініченко, який з почату збройної агресії з боку Російської Федерації займається підготовкою кадрів до служби у бойових частинах, а пізніше став одним із організаторів корпусу резерву в області.

Сергій Калініченко

— Сьогодні стоїть завдання до кінця сформувати та запустити у повне функціонування такі дорадчі органи в усіх областях. До речі, на Раді резервістів Збройних Сил України роботу оперативного командування «Північ» було оцінено позитивно, — згадує Сергій Олександрович та розповідає про роль таких рад. – Основне наше завдання – це популяризація служби в резерві серед населення, організація інформаційних заходів, співпраця з іншими військовими органам управління для вирішення певних питань військовозобов’язаних на всіх рівнях.

Від «Самооборони Чернігівщини» до 119 бригади ТРО

З початком збройної агресії РФ і після анексії Криму українці почали об’єднуватися, по всій країні стали формуватися загони самооборони. І не секрет, що у 2014-у була проблема з кадрами, а з професійними військовими кадрами – тим паче. У Чернігові роль такого собі вчителя та інструктора з підготовки громадян до ймовірного збройного конфлікту з агресором в регіоні взяла на себе зокрема і «Самооборона Чернігівщини». Сергій Калініченко з побратимами готували бажаючих як для оборони свого міста, так і до служби у військах:

— Питаннями тероборони почав займатися буквально з 24 лютого 2014 року. Мені одразу стало зрозумілим, що почалася війна. …І розпочався процес. Ми почали знаходити однодумців, об’єднуватися. Таким чином у Чернігові створилося кілька громадських формувань. Особисто я спочатку був просто учасником громадського формування «Самооборона Чернігівщини». Потім став заступником командира з військової підготовки.

Що це дало?.. Це продемонструвало людям, що хтось об’єднується і готовий захищати країну. Ми показали, що і Чернігів просто так, без бою, не здамо. Члени нашої організації не тільки тренувалися: потім, уже дещо підготовлені, йшли у лави діючої армії, зокрема поповнили 1 танкову, 72, 30 механізовані, 58 мотопіхотну бригади та інші, підрозділи Сил спецоперацій та інші військові формування.

Самооборона Чернігівщини

У 2015 році в країні почало підніматися питання територіальної оборони та створення відповідних загонів. У Чернігові сформували 41 та 13 батальйони тероборони. Але через те, що на фронті не вистачало діючих підрозділів ЗС України, ці бати також були відправлені на схід, потім увійшовши до складу бригад Збройних Сил України.

— Міста знову залишалися незахищеними. Тому при військкоматах почали створювати роти, а потім загони охорони. З 2017 року прийняли рішення створювати бригади. Першою стала 119 бригада територіальної оборони, яка сьогодні об’єднує резервістів шість батальйонів з Чернігова, Прилук, Ніжина, Новгород-Сіверського, Ріпок, Мени. Сьогодні ця бригада налічує майже три з половиною тисячі осіб, у тому числі є кадрові офіцери, — розповідає Сергій, який у цій бригаді займає посаду заступника командира з морально-психологічного забезпечення.

Служба у резерві не заважає Сергію Калініченку поєднувати її з громадською діяльністю і продовжувати організовувати тренування з «Самообороною Чернігівщини». До того ж оборона й охорона рідного міста – це спільна справа військових та цивільних. Якщо для резервістів організовуються планові навчання та збори, «Єдині стрілецькі дні», то з членами самооборони мають змогу потренуватися цивільні. Для цього «Самообороною Чернігівщини» проводяться стрільби, заняття зі стратегії та тактики ведення бойових дій. На спеціально обладнаних ділянках бажаючих тренують вести оборону блок-посту або ж організовувати, укріплювати та обороняти опорні пункти. Навчають диверсійній та контрдиверсійній роботі. Проводять заняття з вивчення засобів зв’язку, інженерної справи. Обов’язкова та постійна складова навчань – це заняття з тактичної медицини. Щоразу до самооборонців приєднуються новачки. Навчитися захищатися приходять навіть цілими родинами.

— У Чернігові недавно був випадок, коли дівчина, яка кілька разів була на зборах, надала потерпілому в ДТП першу медичну допомогу. Медики «швидкої» були здивовані професійністю допомоги. Тому занять багато не буває. Але ж ми розуміємо, що збільшити кількість навчань для резервістів — це додаткове фінансування. Утім, я бачу більш практичніше та якісніше проводити заняття окремо для офіцерів, а також окремо за військовими спеціальностями. Крім того, вважаю, що доцільніше завершувати злагодження підрозділів резервістів на рівні батальйону, а не бригади, — ділиться своїм баченням військовий.

Проблематика та забезпечення

У формуванні та подальшому збереженні якісного резерву проблемним аспектами є заохочення, моральне стимулювання, вручення нагород. За словами Сергія, сьогодні піднімається питання, щоб резервістів нагороджували за тією ж процедурою, як і кадрових військових, тобто за військовою ієрархією. Наразі ж нагородженням резерву займаються обласні адміністрації.

— Ще одна проблема – це присвоєння звань. Є люди, які за освітою, досвідом, особистими якостями могли б бути офіцерами. А вони приходять до війська солдатами, сержантами…. У резерві вони не можуть отримати офіцерське звання. А ми знаємо, що нестача офіцерських кадрів існує, — ділиться Сергій та додає, що це питання неодноразово піднімалося і, на щастя, поступово починає вирішуватися.

Наступне – це матеріальне забезпечення. На початку формування загонів оборони їх бійці були схожі більш на загони партизан у найрізноманітнішій формі. Пізніше форма одягу, яка видавалася тільки на період навчань, здавалася, а наступного разу отримувалася вже чиясь поношена.

— Сьогодні держава може дозволити собі повністю одягти не тільки армійців у регулярній армії, а й забезпечити резервістів-контрактників формою без її повернення. Це не тільки буде зручніше та гігієнічніше для самого резервіста, а й зніме зайве навантаження з військкоматів. Тобто, як нам довели, сьогодні ця проблема вирішена, — повідомив військовий.

Значних проблем, на переконання С. Калініченка, поки немає і з забезпеченням зброєю та технікою. Автомати є, вони — нові, хоч і старих зразків. Оскільки за міжнародною класифікацією бригади тероборони вважаються легкими піхотними підрозділами, то на забезпеченні є колісна техніка, автомобілі. Здебільшого це техніка, яка надходить з бойових військових частин після ремонту, відновлення та модернізації, а також з народного господарства.

За інформацією Сергія Калініченка, на розгляді у Верховній Раді України знаходиться законопроект № 9307 щодо покращення служби у військовому резерві, зокрема стосується він і позитивних змін у матеріальному забезпеченні резервістів. Борються також і за збереження пільг, які резервісти отримують на період навчань. Їх хочуть зберегти на весь час дії контракту резервіста. Крім того, прагнуть законодавчо підтримати і дітей резервістів-контрактників, тобто надати їм такі ж можливості, як і у дітей кадрових військових.

— Поряд із цим залишається проблема у трикутнику «резервіст – командир частини – роботодавець». Дуже часто роботодавець негативно ставиться до того, що його робітник відлучається на збори. Навіть не зважаючи на те, що держава компенсує зарплату робітника. Адже згідно з законом резервіст, який відправився на збори, зобов’язаний і надалі отримувати заробітну плату за місцем роботи.

Співпраця з міжнародними партнерами

У зв’язку з державним курсом, направленим на Європейський Союз та НАТО, Збройні Сили України часто беруть участь у міжнародних військових навчаннях. Однак, якщо донедавна до них долучалися винятково бойові підрозділи ЗС України, то сьогодні вже є практика участі в таких заходах і резервістів. Так, уперше за весь час співробітництва України із західними партнерами участь у міжнародних навчаннях «Весняний Шторм – 2019» в Естонії узяли військовослужбовці резерву, а саме бійці територіальної оборони з Харківської, Дніпропетровської та Миколаївської областей. Сергій Калініченко сподівається, що і в Чернігові знайдуться гідні представники корпусу резерву для участі у подібних навчаннях та додає про найближчі плани:

– Сьогодні перед нами стоїть завдання якомога більше і ширше довести до населення про важливість функціонування підрозділів тероборони, — вважає Сергій Калініченко. – Для цього вже в найближчий час планую особисто відвідати всі райони Чернігівської області, де формуються загони тероборони, зустрітися з командирами, поговорити зокрема з заступниками з морально-психологічного забезпечення.

Представник Чернігівської делегації додає: «Зважаючи на періодичні загострення на фронті та провокації з боку Росії, ми повинні бути в постійній та повній бойовій готовності. Це аксіома. Ми маємо бути готовими до повномасштабного вторгнення противника, до масштабної війни. Тому ми закликаємо готуватися. А для цього вступати до нашої команди резервістів. Це не страшно. Це почесно».

До речі, за словами Сергія, російські служби постійно моніторять інформацію щодо стану справ у резервному корпусі України. Однак, відслідковуючи ситуацію, ворог розуміє, що український військовий резерв зміцнюється та в разі потреби значно підсилить діючу армію, і це «охолоджує» запал ворожої Росії.

Оперативне командування «Північ» звертається до мешканців регіону: Якщо Ви – цивільна особа, ніколи не служили у війську, займаєтеся своєю улюбленою справою та ще й отримуєте за це гроші, у вільний час відпочиваєте з родиною чи друзями, але свідомо переживаєте за долю своєї країни, турбуєтеся за майбутнє своїх дітей, Вам не обов’язково ставати до лав регулярної армії. Ви можете стати одним із захисників України у числі резервістів. Для цього варто звернутися до військкомату за місцем своєї реєстрації. Пройти медичну комісію (для тих, хто раніше не служив). Прийняти військову присягу. Ви можете підписати контракт резервіста, що закріпить Вас за певною військовою частиною, відтак бути більш захищеним законодавчо, мати пільги. Ви матимете можливість перевірити себе під час навчань, загартуватися у ході тренувань, стати впевненіше та бути прикладом для інших.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *