12299

Фестиваль «Острів Європа» стартував у морі парасоль (ФОТО)

Відкриття фестивалю «Острів Європа» припало на дощову погоду, але це не збавило ні запалу організаторів, ні ентузіазму глядачів.

До речі, директор фестивалю  Олександр  Вешелені, пояснюючи, для чого був необхідний так званий «нульовий» день відкриття, розповів, що втиснути 36 заходів в триденний фестиваль — досить таки непросте завдання, тому день відкриття  став ще й днем єврейської культури.

Окрім директора фесту, на відкритті учасників та гостей форуму вітали директор міського департаменту культури Максим Філанчук та ще дві «мами» фестивалю Анна Вовченко та Катерина Калитко.

Але справжньою родзинкою відкриття, безумовно став виступ вінницького гурту «Knafaim», який перед гастрольним туром потішив земляків і проникливим вокалом, і майстерним інструментальним супроводом, і  тонким єврейським гумором.

Певно, досить символічно, що виступ відбувся фактично на старій Єрусалимці, яка колись була окраїною Вінниці, а з приходом євреїв, як пожартував лідер гурту, задвірки перетворювалися на центр. Атмосферу єврейського містечка з ідишем, традиційними піснями і мелодикою змогли відчути всі присутні, підхоплюючи до болю знайомі мелодії.

Завдяки виступу гурту багато хто в наметі виразно відчув, як глибоко в душі заворушилися єврейські корені:  традиційні єврейські пісні та клезмерські танцювальні мелодії, одеський репертуар, навіть шансон в їх виконанні звучав дуже колоритно й іронічно, музиканти продемонстрували глядачам класичні наспіви і сучасні композиції . Крім того, присутні побачили сучасну хореографію від танцювального гурту, а багато кому й самому було важко втриматися на місці, бо музиканти таки добре знають свою справу.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *