12295

Семінар для родичів наркозалежних: вінничанам розповіли, що таке співзалежність

Сьогодні, 14 червня, в бібліотеці імені Тімірязєва пройшов черговий семінар Вінницької філії Міжнародної Антинаркотичної Асоціації для родичів та близьких тих, хто одужує від хімічної залежності “Система ілюзій, породжена хімічною залежністю”.

Семінар проводив керівник філії МАА у Вінницькій області Олександр Волошин, який переконаний, що ми не маємо права замовчувати цю проблему, оскільки відсутність інформації породжує нове зло.

На даному груповому занятті звучали життєві історії конкретних людей, які відчайдушно шукають вихід з глухого кута, в який їх загнала залежність близької людини.

Перед тим, як поетапно розповісти про складний процес реабілітації, спікер акцентував увагу на тому, що найважливіше – зробити перший крок і перестати заперечувати проблему в сім’ї.

  • Не потрібно намагатися подолати проблему власними силами, перебуваючи в ілюзіях, що це у інших нічого не вийшло, а нам вдасться,- говорить Олександр Волошин. – Насамперед, потрібно бути чесними з собою, для подолання проблеми залежності важливе спілкування, підтримка тих, хто вже має досвід боротьби з хімічною залежністю. Адже ніхто з присутніх, зіштовхнувшись з наркозалежністю близьких, не був готовий до такого розвитку подій. Рідні зазвичай соромляться комусь розповісти, що їх дитина потрапила в залежність, намагаються все приховати, залагодити, тим самим погіршують ситуацію, доводячи її до крайньої точки.

За словами спікера фактично вся сім’я стає співзалежною, перебуваючи в системі ілюзій, що якщо вони сплачуватимуть кредити, покриватимуть крадіжки, замовчуватимуть сімейне насильство, щоразу рятуватимуть власне чадо від проблем з законом, то рано чи пізно ситуація налагодиться.

Він наголосив, що подібні ілюзії руйнують життя рідних, не допомагаючи наркозалежним.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *