12274

Понтонний міст через Віть: спочатку — незручності, потім — переваги

В Новгороді-Сіверському на Чернігівщині за це літо мають відремонтувати два понтонних мости через річки Віть та Десна.

Обидва вони знаходилися в аварійному стані. Останній раз капітально їх ремонтували 6 років тому. Але тоді замінили лише дерев’яні частини. Самі ж понтони не міняли жодного разу з часу їх зведення, тому не дивно, що майже всі вони давно погнили і просто йдуть під воду. Роботи розпочали з мосту через Віть – вже пройшов місяць з того часу, як його демонтували, зараз проводять капітальний ремонт понтонів. У зв’язку з цим жителі сіл Бирине, Підгірне та Прокопівка – а це понад 650 людей – відрізані від райцентру, бо тепер їм, щоб добратися до Новгорода-Сіверського, потрібно об’їжджати аж 70 кілометрів через Шостку. 

Села Задесення з’єднані з Новгородом-Сіверським двома мостами – через Десну та її притоку Віть. Та обидва вони вже давно відслужили своє і потребують капітального ремонту. Люди кажуть, що ці понтони жодного разу не мали капітального ремонту. І це не дивлячись на те, що встановлені вони були ще за часів Другої світової війни – німцями.

Почали роботи з мосту через річку Віть, він знаходився у більш жахливому стані, ніж той, що через Десну. Старі понтони цього мосту – майже кожний гнилий і має дірку. Працівники мостодільниці що тільки не робили, аби міст не пішов під воду. Одне з їх ноу-хау – пінопласт. Останні роки вони закладали й ого в середину гнилих понтонів. Тим самим додавали життя цьому мосту.

Понтони вже витягли

Капітальний ремонт понтонного мосту через річку Віть розпочався в кінці квітня. Ремонтні роботи там проводить харківська компанія ТОВ «ТрансСтройКапітал». Всього з державного бюджету на відновлення цього мосту витратять 4,5 мільйонів гривень.

«Сьогодні йде ремонт мосту на річці Віть, – розповідає головний спеціаліст відділу автомобільних доріг Управління капітального будівництва Чернігівської ОДА Андрій Пивовар. – Понтони витягли з річки на сушу і розібрали. Всі ремонтні роботи тут проводять працівники харківської фірми, переможці тендеру. Зараз вони будь робити капітальний ремонт цих старих понтонів. Вирізають гнилі місця, потім планують запінити їх і поставити на місце. Працівники докладають усіх зусиль, щоб якнайшвидше завершити всі ці роботи. Планується, що до 21 липня бригада має виконати роботи, щоб можна було хоча б перейти міст.

Уже після ремонту цього мосту запланований капітальний ремонт ще одного понтону через Десну. Він також знаходиться в аварійному стані. Сьогодні вантажопідйомність його становить всього лише 2 тонни. На ньому мінятимуть старі німецькі баржі, які стоять там з часів війни. Та ремонт деснянського мосту обіцяють завершити швидше. Приблизно тиждень ним не можна буде користуватися».

Людям незручності на 70 кілометрів

У зв’язку з ремонтом мостів жителі сіл Задесення не можуть доїхати до райцентру коротким шляхом. Сполучення автотранспортом здійснюється лише через місто Шостка Сумської області, що спричиняє людям чимало незручностей.

«До Бириного зараз треба їхати через Шостку, а це – додатково об’їжджати коло в 70 кілометрів, – пояснює голова Новгород-Сіверської районної ради В’ячеслав Кауфман. – Жодного автобусного сполучення немає. Правдами і неправдами нам все ж таки вдалося організувати перевезення людей човном. Цим займаються рятувальники комунального підприємства. Фінансування проводиться за рахунок благодійників і небайдужих підприємців».

Та таких складнощів для людей можна було б уникнути, вважає В’ячеслав Маркович. За його словами, велика проблема полягає в тому, що в проектно-кошторисній документації не було передбачено жодних коштів, аби була змога зробити якийсь тимчасовий пластмасовий понтонний перехід для людей через річку Віть.

«У цьому проекті на капітальне будівництво, на жаль, не передбачено такого пішохідного мосту, який міг би спростити життя місцевим жителям, – говорить В’ячеслав Кауфман. – Замовником робіт виступає управління капітального будівництва, а підрядник – харківська фірма. Вони мали між собою узгодити всі ці нюанси і перед тим, як почати роботу, створити всі умови, щоб люди могли без перешкод переходити цю ділянку дороги. Незадоволення людей можна зрозуміти – навпростець через міст 18 км. Та так чи інакше, робітники докладають максимальних зусиль, щоб виповнить роботи в графік. І тимчасові незручності населення компенсуються в подальшому капітальним ремонтом цього мосту».

Марія Пучинець.

Фото Миколи Олексієнка




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *