12082

Як живеться шульзі в праворукому світі?

Сьогодні, 13 серня, відзначається Міжнародний день шульги, який було започатковано ще у 1992 році за ініціативи Клубу шульг Великобританії. Згідно статистики, нині понад 5 % людей у світі належать до цієї категорії. Із відомих людей ліворукими були і є Біл Клінтон і Степан Бандера, Вінстон Черчілль і Махатма Ганді, Роберт де Ніро і Мерилін Монро, Білл Гейтс і Джон Рокфеллер, Юлій Цезар і Олександр Македонський, Леонардо да Вінчі і Мікеланджело, Святослав Вакарчук і Пол Маккартні, Бетховен і Моцарт, Арістотель і Фрідріх Ніцше, Франц Кафка і Ганс Християн Андерсен, Олександр Пушкін і Герберт Уеллс.

Зважаючи на цей вражаючий перелік, може скластися враження, що цивілізація, якою ми її знаємо — заслуга шульг.

Журналістка сайту ilikenews.com.ua вирішила поцікавитися, а як почуваються люди з такою особливістю в нашому середовищі? Несподівано для себе, проводячи опитування, з’ясувала, що шульгою була моя інститутська подруга Таня, яку в шкільні роки таки присилували писати правицею, але все інше вона продовжує робити лівою.

  • У повсякденному житті послуговуюся виключно лівою: ріжу ножем, фарбуюся, прасую, шию… лише пишу правою. У школі змушували писати «правильною» рукою. Ще в початкових класах «добра» вчителька перед уроком мені примотувала ліву руку до коси, щоб не було змоги нею скористатися. Рука німіла. Письмо правою рукою давалося мені зі сльозами. На щастя, в Україні вже виросло ціле покоління дітей, яких не «перемучували» садисти від педагогіки. І я дуже рада, що в їх житті не буде подібного травматичного досвіду. Стосовно того, як мені живеться в «праворукому» світі, можу сказати — я пристосувалася. Хоч на перший погляд, це дрібниці, але нам щоденно доводиться вбудовуватися у цей дискомфорт, який нібито незначний, але хронічний, і постійно відбирає душевний комфорт по краплині. Людям з домінуючою правою рукою важко зрозуміти якісь побутові дрібниці, наприклад, я не можу скористатися ножицями, бо вони прилаштовані під праворуких, знову ж холодильник пристосований теж під відкривання правою рукою, навіть поруччя в трамваї влаштовані так, щоб було зручно праворукій більшості. Відчиняючи двері в супермаркеті, ти на автоматі шариш рукою в пошуках ручки на лівому боці. З іншого боку, завдяки тому, що доводиться пристосовуватися під чужі правила гри і вчитися співіснувати з тим, що для праворуких людей створено годинники, фотоапарати, ті самі злощасні ножиці, комп’ютерні миші, навіть гітари, стаєш фонтаном креативу, вигадуєш такі рішення, які іншим і в голову б не прийшли.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *