11676

Відомим особистостям присвоїли Почесних громадян Чернігівщини

2 грудня 2019 року відбулася двадцята (позачергова) сесія обласної ради, яку провів її голова Ігор Вдовенко.

У пленарному засіданні взяли участь нещодавно призначений указом Президента України керівник обласної державної адміністрації Андрій Прокопенко, перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, заступник голови облради Арсен Дідур.

Протягом кількох годин народні обранці вищого органу місцевого самоврядування Сіверського краю розглянули шість питань порядку денного, п'ять із яких були прийняті як рішення ради.

Сесія розпочалося із хвилини мовчання: депутати і всі присутні вшанували світлу пам'ять воїна-героя, головного старшини Національної гвардії України, уродженця Ніжина, Дмитра Антикова, який 23 жовтня п.р. загинув при виконанні бойового завдання на сході України.

Відбулося вручення нагрудних знаків та посвідчень Почесних громадян Чернігівської області —Герою України, генеральному директору товариства «Земля і воля» Леоніду Яковишину та заслуженому майстру спорту України, начальнику управління у справах сім'ї, молоді та спорту Чернігівської міської ради Андрію Дериземлі, які зробили значний внесок у підвищення ролі і авторитету Чернігівщини на державному та міжнародному рівнях.

У своїх промовах нагородженні подякували депутатському корпусу обласної ради за високу оцінку їхньої праці та висловили своє бачення суспільно-політичних і соціально-економічних процесів, що проходять в області та державі, а також стосовно недопущення так званого «земельного ринку». Як наголосив Леонід Яковишин: «продаж землі – це злочин проти українського народу».

На захист української землі виступили: Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, заступник голови обласної ради Арсен Дідур, депутати Валерій Куліч, Іван Якуб, інші промовці.

При розгляді першого в порядку денному сесії проєкту рішення «Про Звернення Чернігівської обласної ради до Президента України Зеленського В.О., Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О., Прем'єр-міністра України Гончарука О.В. та народних депутатів України, обраних від Чернігівщини, стосовно внесення поправок до проєкту Закону України №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» протиріч не виникло. І, як результат, звернення до вищих інституцій державної влади, ініціаторами якого виступили чотири фракції та одна з депутатських груп обласної ради, було прийнято більшістю голосів.

У зверненні, зокрема, наголошено, що «…сьогодні в Україні у «турборежимі» вводиться ринок земель сільськогосподарського призначення. Законопроєкт…, який підтримано депутатами у першому читанні… позбавляє фермера надії придбати землю, яку він зараз обробляє…».

Цього ж сесійного дня депутати затвердили ще два звернення Чернігівської обласної ради: До Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем'єр-міністра України щодо недопустимості виключення обласних рад із процесу формування об'єднаних територіальних громад та на адресу Кабінету Міністрів України стосовно належного фінансування субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій.

Як було наголошено, останнє із згаданих звернень, — надзвичайно важливе і актуальне для всіх органів місцевого самоврядування, адже на сьогодні Урядом призупинено фінансування будівництва, реконструкції та капітального ремонту об'єктів інфраструктури місцевих рад області. І хоч на минулій, 19-й сесії, вже приймалося аналогічне звернення, проте ситуація в кращу сторону не змінилася.

Четвертим питанням порядку денного на сесії розглянули проєкт рішення «Про затвердження Переліків об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області, що підлягають приватизації». Однак при його обговоренні виникла низка заперечень та зауважень і його розгляд депутати вирішили перенести (після певного доопрацювання) на чергову сесію обласної ради.

Зважаючи на неодноразові звернення міських, селищних та сільських рад об'єднаних територіальних громад області щодо передачі районних дочірніх підприємств комунального підприємства «Чернігівоблагроліс» Чернігівської обласної ради до комунальної власності міських, селищних та сільських рад ОТГ, депутати обговорили та затвердили рішення «Про процес передачі районних дочірніх підприємств комунального підприємства «Чернігівоблагроліс» Чернігівської обласної ради до комунальної власності міських, селищних та сільських рад об'єднаних територіальних громад Чернігівської області».

Обговоривши шосте питання порядку денного двадцятої (позачергової) сесії, депутати внесли зміни до рішення обласної ради від 2 грудня 2015 року «Про утворення президії обласної ради», а завершили свою роботу розглядом низки заяв та пропозицій, які будуть враховані у подальшій діяльності.

Закриваючи позачергове пленарне засідання, голова обласної ради Ігор Вдовенко нагадав усім присутнім про те, що сьогодні, завдяки щоденному героїзму і мужності захисників Вітчизни, ми маємо можливість жити і працювати, здійснювати свою професійну діяльність, проводити різноманітні заходи, в тому числі відзначати знаменні дати і професійні свята. І найближчі з них — День Збройних Сил України та День місцевого самоврядування. Зважаючи на це, керівник привітав усіх, хто служить і служив в Українській армії, та всіх представників органів місцевого самоврядування з цими професійними святами, побажавши міцного здоров'я, миру, благополуччя та успіхів у служінні народу України.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *