11586

Як український «Щедрик» став світовим хітом «Carol of the Bells»

Останній у цьому році випуск відеопроєкту «ІстФакт» розповідає про майже детективну історію «Щедрика» Миколи Леонтовича, який нині є найпопулярнішою різдвяною мелодією в світі.

Цього могло й не бути, адже ноти щедрівки були фактично викрадені в автора Олександром Кошицем для закордонних гастролей Української Республіканської хорової капели.

За що ж Симон Петлюра погрожував розстріляти Олександра Кошиця? Чому Микола Леонтович був проти популяризації «Щедрика»? І чому в усьому світі його більше знають під назвою Carol of the Bells?

Відповіді на ці та інші питання дає історик Володимир В’ятрович:

Нагадаємо, що цього року відзначалося 100 років із часу першої світової прем’єри «Щедрика».

Завантажити усі відеоролики з проєкту «ІстФакт» можна за цим посиланням.

Над проєктом працювали:

Методичний супровід – Ганна Байкєніч, Олена Охрімчук;

Наукові консультанти – Ярослав Файзулін, Павло Подобєд, Владислав Куценко;

Спікер – Володимир В’ятрович;

Сценаристи – Наталка Пономарів, Андрій Сайчук;

Режисери-оператори – Яків Любчич, Олександр Назаров;

Графіка – Костянтин Пузанкін, Антон Куріпко;

Продюсер проєкту – В’ячеслав Пономарьов.

Довідково: Відеоролики проєкту Українського інституту національної пам’яті «ІстФакт» мають на меті популяризувати історію України через емоційне, яскраве, динамічне, але водночас просте і доступне, без зайвого пафосу, відео, детально переповідаючи маловідомі сюжети часів Української революції.

Формат проєкту – 5-хвилинні відеоролики в стилі «запитання-відповіді» з поєднанням прямої мови спікера й відеоряду (хроніка, інфографіка, анімація, карти, світлини, відео з реконструкцій історичних подій, моушн-графіка). Передбачається, що проєкт стане додатковим джерелом історичної інформації для широкого загалу. Відеоролики присвячені Українській революції 1917—1921 років.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *