11461

Чому НАБУ вигідна інформаційна атака на Авакова?

Протягом останніх кілька днів в ЗМІ активізувалася інформаційна хвиля явно штучного характеру, спрямована проти деяких членів Кабміну. Втім, схоже, що головна мета – міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Хто і через що хоче ослабити головного урядового «довгожителя», розбиралася Lenta.UA.

Політичний вплив «грантоїдів», або як їх ще охрестили в соцмережах і Telegram-каналах – «соросята» – в Україні, схоже, досяг апогею. Їх інформаційні вкиди призводять до політичних криз і навіть відставок. А також до того, що деякі політичні діячі не дивлячись на вельми зіпсоване реноме продовжують утримуватися на своїх посадах.

Найбільш відомою з зв’язок «грантожер – чиновник» є союз глави Центру протидії корупції Віталія Шабуніна та директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника. Останній – борець з корупцією – влучив у вкрай неприємний корупційний скандал, який мав коштувати йому посади. Але замість цього вын спокійно продовжує працювати. Втім, результатів від його діяльності – не видно. Подейкують, що така низька результативність – наслідки того, що кожен потенційний корупціонер може звернутися в НАБУ, щоб його там «пробачили». Ясна річ, що не за просто так…

Але повернемося до справи, в якій фігурував Ситник. У травні минулого року Генпрокуратура викликала на допит директора НАБУ. Генпрокурор Луценко повідомив, що Ситник «забув заплатити» за відпочинок сім’ї в мисливському господарстві «Поліське-Сарни». «Коли чиновник отримує будь-які послуги, а хтось інший платить, наприклад, 100 тис. грн, то це називається неправомірна вигода. Пан Ситник мав би це показати в декларації як подарунок, або ж краще заплатити самому», – заявив Луценко.

Далі послідували суди – і спочатку перша, а потім і друга інстанції визнали Ситника винним в корупційному вирішенні. Після того, як Рівненський апеляційний суд прийняв остаточне рішення, Ситник виявився в реєстрі осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення. І по ідеї повинен був би звільнений – докази корупційних порушень є однією з підстав для звільнення директора НАБУ.

Цікаво, але замість того, щоб таврувати ганьбою Ситника, антикорупціонери-громадські працівники на чолі з Шабунін почали звинувачувати в політичному замовленні третіх осіб.

Чому так поводиться Шабунін? Тут не варто забувати про скандал, пов’язаний зі зниклими грошима з грантів американських платників податків, про які публічно висловлювався президент США Дональд Трамп. У листопаді минулого року глава Білого дому прямо заявив, що, США не можуть давати великі суми грошей, які потім «будуть вкрадені і відправляться на чужі банківські рахунки». У випадку перезавантаження НАБУ і втрати захисника у вигляді Ситника Шабунін та його соратники ризикує надовго сісти. Причому, з огляду на походження коштів – в американську в’язницю.

З цим і пов’язані вельми агресивні дії антикорупціонерів, спрямованих на захист Ситника. Вельми показовою стало поява статті на «Українській правді», автором якої виступив Центр протидії корупції – тобто, той самий Шабунін – в якій той не тільки прикривав директора НАБУ, а й почав шукати цапа-відбувайла. Ним став міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, якого професійний активіст звинуватив в атаці на Ситника.

Шабунін згадав про те, що протоколи по корупційному порушення з боку директора НАБУ заповнювали оперуповноважені з Департаменту захисту економіки Національної поліції. З цього автор статті зробив досить скороспішний висновок про те, що особисто Аваков нібито-то переслідував директора НАБУ. Чому при цьому Шабунін обійшов увагою того ж Юрія Луценка, який активно коментував цю справу?

Насправді логіка Шабуніна вельми проста і не витіювата: Луценко після свого звільнення з посади голови ГПУ зараз – поза грою. Він не цікавий. У той час, як Аваков – вдала мішень, яка, тим більше, займає крісло глави МВС.

До слова, про крісло. Про те, що Авакова можуть звільнити, натякав в інтерв’ю Денис Монастискій – глава комітету з питань правоохоронної системи. За даними наших джерел в парламенті, від «соросят» нібито Монастирському надійшла пропозиція – в разі відставки нинішнього глави МВС йому запропонували стати міністром.

Що ж стосується Ситника, то тут варто відзначити, що НАБУ, на жаль, демонструє свою повну нерезультативність. І той же Шабунін, а також представники його команди (деякі – як Олександра Устинова – зараз трудяться у Верховній Раді) повинні були самі почати говорити про необхідність перезавантаження бюро. Тим більше, що дієвий метод Банкова продемонструвала в ситуації з Державним бюро розслідувань, коли після внесення законодавчих змін Романа Трубу зняли з посади.

Втім, схоже, «грантоїди» вирішили спробувати одним пострілом убити відразу кількох зайців – з одного боку, захистити свого протеже Ситника, а з іншого – взяти під контроль Міністерство внутрішніх справ. Але чи вийде у них такий фінт? Ледве…

Справа в тому, що ще на початку президентської каденції Володимир Зеленський давав термін Ситнику три місяці на боротьбу з корупцією. Він тоді відзначив, що якщо не буде «відчутного результату», на директора НАБУ очікує відставка. З тих пір минуло вже дев`ять місяців. Але бюро продовжує залишатися найбільш інертним силовим органом в країні. Розуміючи це, варто очікувати, що на Банковій займуться перезавантаженням НАБУ вже найближчим часом.

Іван Сергієнко




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *