11364

Чи відремонтують дорогу між селами трьох районів Чернігівщини?

ШЛЯХИ.  Попри озвучені заяви, у Службі автомобільних доріг, схоже, сьогодні не готові повністю відмовитись від ямкових ремонтів. Відтак, частину доріг цьогоріч будуть традиційно латати, засипаючи вибоїни. За стільки років забуття нарешті пощастить 100-кілометровому відрізку Т-25-14 «Ніжин-Бахмач-Дмитрівка», який проходить через три райони (Ніжинський, Борзнянський і Бахмацький) у Чернігівській області і стоїть на балансі облавтодору. 

Автомобільну дорогу «Ніжин-Бахмач-Дмитрівка» збудували 40 років тому з простим типовим покриттям, яке не розраховане на сучасні навантаження від автотранспорту. Це – дорога обласного значення, по якій сьогодні їхати більше 30-ти кілометрів на годину неможливо. На окремих відрізках водії взагалі з’їжджають з дороги і рухаються обочинами. Юрист Оксана Редевич вирішила піти правовим шляхом і домогтися ремонту автошляху. Почала з визначення балансоутримувача, надіславши запит до Служби автомобільних доріг в Чернігівській області. Там відповіли, що дорога перебуває на їх утриманні. А ще повідомили, що знають про те, в якому вона стані.

«У результаті несанкціонованого руху великовагового транспорту, в тому числі місцевих сільгосппідприємств, вага якого перевищує обмеження в декілька разів, на вказаній дорозі є значні руйнування покриття (проломи, деформації, суцільна сітка тріщин, втрата суцільності покриття з майже його повним руйнуванням та викривленням, – йдеться у відповіді за підписом заступника начальника Служби автомобільних доріг у Чернігівській області Юрія Мартинова.

Він також додає, що дорога потребує поточного середнього ремонту на всій протяжності з влаштуванням асфальтобетонного покриття, орієнтовною вартістю близько одного мільярда гривень.

«Фактичне фінансування за останні роки порівняно з потребою коштів становить близько 3%, на експлуатаційне утримання у 2019 році – тільки 10%, – повідомляє заступник облавтодору. – …Поточний та капітальний ремонт у 2018-19 роках не проводився у зв’язку з відсутністю об’єкта у «Переліку….» з ремонтів».

Відтак, повідомляє Юрій Мартинов, якщо дорога все ж потрапить до зазначеного переліку (що можливо тільки через Кабмін), то на ній проведуть поточний ремонт. Втім, зважаючи на ситуацію в державі і «діру» в бюджеті, навряд чи Уряд знайде зайвий мільярд гривень на «капіталку» дороги обласного значення. Інша річ – ямковий ремонт. Його таки проведуть вже цього року. Потреба в коштах – 3,3 мільйона гривень. Залишиться тільки поставити обмежувальні знаки і контролювати, аби великовагова техніка латифундистів не їздила перевантаженою по «залатаному» автошляху.

А доки чекають довгожданого ямкового ремонту, один із землекористувачів на прохання сільських рад намагається власними силами асфальтом та ґрунтово-щебеневою сумішшю з закинутих ферм засипати численні вибоїни.

Віталій Назаренко, фото автора

На фото: Один із землекористувачів та сільські ради намагаються власними силами засипати ями




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *