11207

Облік диких тварин провели на Чернігівщині. Відео

У МИСЛИВСЬКИХ ГОСПОДАРСТВАХ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ПРОВЕЛИ ОБЛІК ДИКИХ ТВАРИН І ЗУСТРІЛИ ПРИЛІТ ПТАХІВ.

З метою виконання договору про умови ведення мисливського господарства і керуючись Законом України «Про мисливське господарство та полювання» ще в лютому цього року за участі спеціалістів обласного управління лісового та мисливського господарства, департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації, обласної екологічної інспекції і Держпродспоживслужби в усіх мисливських господарствах проведено облік мисливських тварин.

Нині площа мисливських угідь області становить 2789,6 тисячі гектарів, із них лісових – 682 тисячі гектарів, польових – 1861,6 тисячі гектарів, водно-болотних – 169,9 тисячі гектарів, інших – 19,6 тисячі гектарів та в мисливських угіддях державного мисливського резерву – 56,5 тисячі гектарів. Що й казати, це складне і клопітне господарство не лише для мисливців, єгерів, а й для всієї громадськості.

Всього ж в області 59 користувачів мисливських угідь, яким рішеннями обласної ради вони надані у користування  в таких обсягах:

— держлісгоспам (8 господарств) – 212,8 тис. га. (8 %)

— УТМР (9 господарств) – 1808,6 тис. га. (65 %)

— інші користувачі (42 господарства) – 711,7 тис. га. (25 %)

— мисливські угіддя державного мисливського резерву — 56,5 тисячі гектарів (2%).

Спеціалістам добре відомо, що диких тварин виявити в лісі не так просто, а от сліди їхньої життєдіяльності можна побачити на кожному кроці. Кількість звірів у лісі та місця їхнього перебування визначаються багатьма факторами. Методів обліку існує чимало, та все ж найбільш достовірним, хоча й не дешевим, є авіаоблік.

Найточніше мешканців наших лісів можна порахувати взимку, коли кожен звір залишає на снігу свій «автограф». Нинішнього ж року цьому завадила малосніжна зима, яка й ускладнила цю роботу.

Тим не менше, можемо констатувати, що чисельність мисливських тварин залишилася стабільною, а деяких їх видів стало більше. 

Динаміка чисельності основних видів мисливських тварин (особин) Чернігівської області

Види мисливських тварин
2019
2020

Лось
1230
1175

Олень благородний
706
767

Олень плямистий
54
54

Козуля
11863
11916

Кабан
1492
1934

Заєць-русак
51359
45675

Вовк
146
157

Рись
20
17

Норка
2126
2181

Видра
814
742

Куниця лісова
2766
2777

Сіра куріпка
21249
20865

Слід відзначити тих користувачів мисливських угідь, які по-справжньому дбають про лісових звірів — вони створюють для них достатню кормову базу і регулярно підгодовують взимку. Та й коштів не шкодують, вкладаючи їх у перспективну справу. Тож і чисельність поголів’я дичини тут зростає. Це  ДП «ТШПКР», ТОВ «Єлінський ліс», ТОВ СМРП «Деснянське», ТОВ СМП «Рись», ТОВ МРП «Єгер».

За доброю традицією мисливські господарства, учнівські лісництва, всі шанувальники рідного довкілля відзначають 1 квітня «День птахів». Та цього року він особливий, бо погодні умови склалися так, що рання весна прибула через безсніжну зиму з «малою» водою. Малі річки і болота катастрофічно обезводнюються, більшість перелітних птахів стала обминати наші краї і оселятися в сусідній Білорусі.

Ще донедавна багата на водні ресурси Сіверщина, на жаль, втрачає пернату дичину, таке корисне для лісів, полів, лук і звичне для людей птаство. Це по-справжньому тривожить природолюбів, спонукає їх якомога швидше переймати цінний досвід білорусів, котрі свої природні ресурси не залишають наодинці зі складними кліматичними викликами. Там регулярно чистять замулені малі річки, ставки, озера, лісові й болотяні джерела.

І сьогодні у них, як мені стало відомо, на річці Прип’ять на повну силу працюють земснаряди… Вони, звичайно ж, не дадуть цій ріці обезводнитися, а допоможуть завжди залишатися повноводною окрасою довкілля, надійним прихистком для перелітних птахів.

Микола Пиріг,

начальник відділу мисливського господарства Чернігівського ОУЛМГ

Фото Миколи Тищенка, м.Чернігів




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *