10403

Ось що виявили фахівці при обстеженні річки Остер

Днями інспектори Державної екологічної інспекції у Чернігівській області спільно зі спеціалістами Ніжинської експлуатаційної дільниці Деснянського басейнового управління водних ресурсів провели виїзне обстеження осушувальної системи «Остер-II черга» на р. Остер.

Фахівці перевірили технічних стан гідротехнічних споруд та відібрали проби води з русла річки на предмет забруднення. Обстеження проводилися на русловому шлюзі №8 в с. Адамівка Носівського району, русловому шлюзі №10 в. с. Мрин Носівського району та в с. Козари.

За результатами вимірювань показників складу та властивостей проб вод зафіксовано перевищення вмісту азоту амонійного в створах поблизу с. Мрин в 1,3 рази та с. Козари в 1,1 рази, та вмісту фосфатів в створах р. Остер с. Мрин в 1,9 рази, в с. Адамівка в 1,7 рази та в с. Козари — в 1,3 рази у порівнянні з нормативами для водойм рибогосподарського призначення.

Так, негативний вплив на гідрохімічний стан водойми здійснює широке використання засобів захисту рослин с/г підприємствами, що здійснюють свою діяльність в близькості до водного дзеркала річки. Протягом останніх років відчутно знизилась водність річок, а нагромадження біогенів в донних відкладах погіршує якість природних вод.

Окрім того, в селі Козари відбулася зустріч із представниками громади та місцевого самоврядування щодо покращення екологічно-санітарного стану річки за межами зазначеного населеного пункту. Учасники обговорили принципи роботи водогосподарських систем «Остер-I Iчерга» під час весняної повені та літньої межені впродовж року, режими їх роботи та з’ясували інші питання регулювання водності р. Остер.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *