10078

Метаморфози у прийнятті рішень депутатами Козелецької міськради

Серед усіх питань, які розглядалися на установчій сесії Козелецької селищної ради 14 грудня 2020 року, оплата праці керівника влади місцевого самоврядування виявилася для новообраного депутатського корпусу, м’яко кажучи, дискусійною. Та про все по-порядку…

***

Зважаючи на те, що орган місцевого самоврядування ніколи не був поза політикою, на сесію у Козелець прибули «гості» — представники з різних політично-ключових сил.

У президії зайняли місце: народні депутати України — Борис Приходько («Наш край»), Сергій Гривко («Слуга народу»); заступник голови Чернігівської обласної ради Дмитро Блауш («Радикальна партія»), депутат обласної ради Іван Дементов («Слуга народу»).

Спочатку, як і годиться, новообрані депутати вибирали голову ради. Майже без зволікань та особливих суперечностей повірники місцевого люду проголосували на цю керівну посаду за представника від «Нашого краю» Валентина Бригинця.

Ледь не потрясли у чварах через щомісячні премії селищного голови

Питання преміювання селищного голови стало дискусійно-суперечливим для представників різних політичних сил.

На порядок денний винесли пропозицію встановити розмір премії у 150 відсотків, хоча на робочій групі погодили пропозицію обмеження у 100 відсотків.

Відтак щомісячний дохід селищного голови складатиме близько 35 тисяч гривень.

Дивні метаморфози 

У процесі обговорення порядку денного виявилося, що при підготовці до цієї установчої сесії кілька принципових питань було, чи то навмисно, чи без умислу, сфальсифіковано — у представлених документах деякі основні моменти «виглядали» зовсім по-іншому, ніж були напрацьовані та узгоджені робочою групою з депутатів.

Усім було, звичайно, цікаво — хто ж все таки підробив у підготовлених документах на свій лад окремі дані, які мали суттєво важливе значення для прийняття рішень?

Чи то відчув цю атмосферу заступник облради Дмитро Блауш, чи й сам, напевно, зацікавився, бо звернувся до присутніх у залі: «А можна дізнатися, хто це зробив? Чи є тут ця людина?»

Як виявилося, готувала ці документи Світлана Адаменко. Вона ж «чесно» і зізналася у цьому, але як у своє виправдання, пояснила, що це, начебто, сталося випадково-спонтанно. На це деякі депутати миттєво зреагували, мовляв, сфальшований-то не один пункт у підготовлених матеріалах, а у кількох. У відповідь — мовчання. А Дмитро Блауш зауважив, що все це залишається на совісті тих, хто це зробив, а депутати самі нехай дадуть свою оцінку таким діям. І додав: «Я думаю, що новообраний голова зробить висновки і покарає того, хто це зробив».

А те, що було далі, можна віднести до випадків, коли кажуть: дивина не знає меж…

Парадокси у прийнятті рішень депутатами

Депутатське рішення, на перший погляд, здавалося б, протирічить самій логіці,  але сталося так, як сталося. Адже голова селищної ради усупереч, здавалося б, здоровому глузду не те, що не «покарав», а навпаки — запропонував обрати секретарем селищної ради людину, яку тільки-но інші депутати звинувачували у нечесності, а по-іншому —  у фальсифікації підготовчих документів. Так, так — секретарем ради обрали (не дивуйтеся!) Світлану Адаменко!

— Це не тільки неповага до представників робочої групи, які обговорювали і готували обопільне рішення установчої сесії, — справедливо зауважила депутатка від політичної партії «Слуга народу» Ірина Санченко, — але й напрошується логічне питання: якщо вже так починається сесія, то можна тільки уявити як надалі готуватимуться документи для розгляду депутатами.

З цим не погодитися аж ніяк не можна.

Постскриптум

І хоча Козелецький селищний голова (як, власне, і міський) не наділений правом ухвалювати рішення, що обов’язкові до виконання на території місцевої ради (їх приймає лише рада та виконком), все ж таки щоденна влада належить йому та виконавчим органам. Відтак Валентин Бригинець від політичної партії «Наш край» з керівниками комунальних установ й організацій має колосальний вплив на реалізацію місцевої політики. У його повноваженнях — призначення та звільнення керівників виконавчих органів, комунальних установ і підприємств, здійснення поточного контролю за їхньою діяльністю і що не другорядне — визначає основні напрями та їх повноваження.

А тому від більшості та розстановки саме політичних сил, які представлятимуть керівні органи селищної ради, залежить уся діяльність голови Козелецького владного самоврядування. Відтак обрання заступників голови цієї селищної ради та старостів громади — теж непобічне питання…

Додам, що на сайті Козелецької селищної ради яскравим лейтмотивом вписується шляхетний крилатий вираз: «Найвища честь — благо народу». Чи працюватимуть місцеві депутати в інтересах своєї громади — покаже час.

Цікавіше — у відео:

Сергій Кордик




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *