10057

За порушення умов оренди землі стягнули 15 000 гривень

Зараз багато хто здає свої земельні ділянки в оренду агрофірмам, які використовують їх в комерційних цілях. Власник земельної ділянки отримує орендну плату, а підприємство — землю і, нібито, всі задоволені. Однак, правильність та повнота виплати належної власнику землі орендної плати — питання порядності орендаря та уважності орендодавця.

Не пощастило з орендарем громадянину, який звернувся по допомогу до Козелецького бюро правової допомоги Чернігівського місцевого центру з надання БВПД у справі про стягнення заборгованості по орендній платі та пені за прострочення сплати орендної плати.

Згідно з договорів оренди землі, які укладались між орендодавцем та орендарем, останній зобов’язувався сплачувати плату за оренду землі не пізніше січня місяця наступного року, що настає за роком, за яким оплачується оренда землі. Однак, ці терміни неодноразово порушував та виплачував суми не повністю, обіцяючи здійснити доплату пізніше.

Абзацом 5 статті 24 Закону України «Про оренду землі» встановлено право орендодавця на вимогу від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

Пізніше власник землі дізнався, що агрофірма, окрім того, що систематично виплачує йому орендну плату з порушенням термінів, визначених договором, робить цю виплату в значно менших розмірах. Так, в 2018 році агрофірма виплатила орендодавцю 2256,92 грн, проте, згідно з довідки державної фіскальної служби від 01.03.2018 року зазначено, що за оренду землі йому було виплачено 10370,27 грн., різниця складає 8113,35 грн. — сума, яку орендар в порушення умов договору не виплатив за оренду земельних ділянок орендодавцю.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про оренду землі» оренда землі — це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Численні звернення до дирекції агрофірми з проханням виплатити йому орендну плату в належному розмірі, результату не дали, тому власник землі вирішив відстоювати свої права у суді.

Для захисту його прав, Центром було видано доручення адвокату Яковлеву А.Л, котрий уважно вивчивши обставини справи, підготував позовну заяву про стягнення заборгованості по орендній платі та пені за прострочення сплати орендної плати.

Суд у своєму рішенні став на сторону власника земельних ділянок та зобов’язав агрофірму виплати заборгованість з орендної плати у розмірі 9625 грн. та пеню за прострочення сплати орендної плати у розмірі 4366 грн.

Нагадуємо, що отримати безоплатну правову допомогу ви можете:

• Зателефонувати за безкоштовним номером системи БПД 0 800 213 103. За цим номером надаються консультації та роз’яснення з правових питань, додаткові відомості про надання безоплатної правової допомоги тощо. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні.

• Скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням https://bit.ly/3hwwgqR, або завантажити мобільний застосунок «Твоє право», перейшовши за посиланням https://bit.ly/3iorbkE

• Потерпілі від домашнього насильства та свідки можуть отримати онлайн-консультацію юристів щодо захисту своїх прав, написавши у Телеграм-чат «Правова допомога протидії насильству» https://t.me/Non_Violence_Bot

• Всі, кому потрібна правова консультація, можуть поставити запитання у месенджер Фейсбук-сторінки системи БПД https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid

• Правові консультації також можна переглянути на довідково-інформаційній платформі WikiLegalAid, що розміщена за адресою wiki.legalaid.gov.ua. Платформа розроблена з урахуванням найбільш поширених звернень за безоплатною правовою допомогою, містить зразки документів та судову практику.

Дмитро Савуляк,

заступник начальника відділу комунікації Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *