8957

На варті державного кордону під час військових навчань сусідів

На початку вересня 2021 року на території сусідньої Білорусі розпочалися спільні стратегічні навчання «Захід – 2021» збройних сил цієї країни та Росії. Тож редакційна «інспекція» журналістів до українських прикордонників — не випадкова.

У межах Чернігівської області прикордонники охороняють майже 233 кілометри державного кордону з Республікою Білорусь та 225 — з Російською Федерацією. Із загальної протяжності прикордонної території — 253 кілометри припадає на водно-річковий шлях. Днями нам вдалося побувати в одному з шести таких підрозділів Чернігівського прикордонного загону — «Дніпровському».

Служба дні і ночі…

Прикордонники стверджують, що зараз потенційної загрози для України з боку Республіки Білорусь немає. Жодних провокацій чи то інших якихось недружніх кроків з її боку не спостерігається. Навпаки, як підкреслюють наші прикордонники, добросусідські в професійному плані відносини між службами залишаються.

Але захисники кордону готові до різних варіантів, які можуть виникнути. А тому зараз несення служби прикордонними відділами відбувається в посиленоу режимі.

Як наголосив начальник відділу прикордонної служби «Дніпровське» Чернігівського прикордонного загону підполковник Юрій Зарицький, на період проведення навчань нашими двома сусідами збільшена щільність охорони державного кордону за допомогою використання малих прикордонних катерів, окремих мобільних груп, застосування літальних безпілотних апаратів та іншої потужнішої техніки.

– До того ж, є певні напрацювання щодо взаємодії прикордонної служби з іншими оперативними підрозділами та відомствами на випадок екстрених ситуацій, – підкреслив підполковник. – Тож відпрацьовані певні алгоритми дій. Плани щодо спільних заходів постійно уточнюються та вносяться відповідні корективи.

Результати діяльності – у статистиці

На відведеній ділянці відділу прикордонної служби «Дніпровське» будь-яких провокацій та грубих порушень державного кордону на водному шляху не зафіксовано. Однак є «класичні» правопорушення, серед яких – браконьєрство.

За минулий рік в 11 випадках щодо 22 громадян були відкриті кримінальні провадження за статтею 249 Кримінального кодексу України – незаконне заняття рибним промислом, в результаті якого заподіяно істотну шкоду. Також було складено 496 адміністративних протоколів за порушення прикордонного режиму та за незаконний вилов риби.

Недодержання правил на прикордонні було викликано тим, що люди запливали у місця, де втрачали орієнтування на місцевості.

– Це насамперед стосується тих людей, які вперше виходять на річку. Слабо орієнтуючись на місці, вони запливають у віддалені місцини, і перебуваючи там, навіть можуть не знати, де білоруський берег, – ділиться враженнями зі свого досвіду Юрій Зарицький.

Керівник відділу «Дніпровське» розповів про тісну взаємодію з Михайло-Коцюбинською громадою, завдяки чому у нинішньому році здійснено кілька заходів з поліпшення умов та дотримання правил рибальства на річці Дніпро. Насамперед, організували та відкрили два пункти базування з метою забезпечення законного виходу на річку місцевих рибалок та осіб, які приїжджають сюди відпочивати.

– А це в свою чергу дає можливість і прикордонній службі якісніше й ефективніше контролювати ввірену частину прикордонної території на Дніпрі та інших річках і водоймах, – зазначив начальник відділу «Дніпровське».

Що потрібно знати громадянам, які прибувають на прикордонну територію

З метою контролю громадян, які прибувають на відпочинок і, зокрема, для риболовлі, існують пункти базування.

Якщо особа, що прибула на риболовлю або відпочинок, має човна, то їй необхідно на місці визначеного пункту базування зареєструвати свій плавзасіб (така реєстрація дійсна протягом року).

Як наголосив Юрій Зарицький, обов’язково з собою треба мати паспорт громадянина.

– Це передбачено постановою Кабміну № 1147, – акцентував увагу підполковник прикордонної служби. – Якщо немає паспорта, то треба мати інший документ, який посвідчує особу.

Перебуваючи на території прикордонного відділу «Дніпровське», нам вдалося спільно з прикордонниками на місці «проінспектувати» ситуацію на Дніпрі. Під час рейду ми переконалися, що громадяни дійсно дисципліновані й чітко дотримуються «прикордонних» правил. Усі рибалки, які ловили рибу на річці з човнів, мали відповідні документи. Інших порушень за час прикордонного рейду в межах Чернігівської області не виявлено. Ось так, майже по-військовому провели час на українсько-білоруському кордоні, про що по-військовому і рапортуємо.

Сергій Кордик




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *