8913

Одним із керівників Седнівської громади став екс-податківець

Депутати Седнівської селищної ради Чернігівського району на своїй черговій сесії проголосували за зміни у штатний розпис. Таким чином ввели посаду першого заступника селищного голови. 

Відтак більшістю голосів на цю посаду призначений Олексій Барановський, який до цього працював понад місяць радником голови у Седнєві, а ще раніше (до 2 січня 2020-го року) три роки обіймав посаду начальника Головного управління Державної фіскальної служби України в Чернігівській області.

Безпосередньо перед голосуванням кандидат на вищевказану посаду повідав депутатам своє бачення наповнення бюджету.

Так, на поточний рік заплановані власні надходження складають 12 млн грн. 70 % надходжень формуються за рахунок сільгоспвиробників.

За словами Олексія Барановського, саме в цій сфері — найбільші втрати. За його розрахунками цей показник становить щонайменше 5 млн грн.

Працюючи радником понад місяць, кандидат на посаду на основі зібраних статистичних та інших даних, проаналізував причини недонадходження коштів. Він їх озвучив на сесії. А це такі:

— застосування занижених ставок орендної плати по деяких договорах;

— використання земельних ділянок (наприклад, розорені дороги) взагалі без обліку і сплати орендної плати;

— несплата повної ставки, як за ріллю, по ділянках, які рахуються у вигляді сіножатей і пасовищ;

— Всі розрахунки я зробив шляхом аналізу фінансових звітів та безпосередньо вибірково виїздом на земельні ділянки для з'ясування правдивості відображення у звітах використання землі, — зазначив Олексій Барановський.

Окрім озвучення причин, кандидат зупинився і на заходах, які необхідно вжити задля виправлення ситуації.

Як наголосив Олексій Барановський, для вирішення цих проблем найперше, що необхідно зробити, так це прийняти рішення про застосування єдиної орендної ставки у розмірі 12 % та провести незалежний аудит землі з визначенням втрат.

Екс-податківець вважає, що підприємства-орендарі, які допустили порушення у сфері землекористування, повинні терміново й самостійно надати уточнюючи звіти, а у разі підтверджуючих фактів, відшкодувати громаді й фізичним особам всі передбачені законодавством кошти.

— Якщо платник податків не виправить самостійно порушення, то після аудиту громада повинна звернутися до контролюючих органів і при підтвердженні порушень стягнути належні кошти через суд та ініціювати розірвання угод про оренду землі, — висловив думку про тактичні підходи своєї діяльності новообраний перший заступник голови громади.

Він впевнений, що саме з наведення порядку у використанні землі та сплати орендної плати і податків дасть змогу збільшити власні надходження в наступному році з 12-ти  до 22-х млн грн.

Відповідно, ці кошти направлятимуться на розвиток громади.

— Седнівська громада зовсім не є бідною, як дехто вважає, — переконаний перший заступник. — Треба просто професійно налагодити контрольний механізм у діяльності різних господарств, які функціонують на території громади.  

Ще одне дуже актуальне питання, яке є проблемою, висвітлив Олексій Барановський. Це, насамперед, повне ігнорування деякими сільгосппідприємствами думки громади в частині заорювання доріг, знищення лісових насаджень, розорення луків, пасовищ, прибережних смуг тощо.

— Над усім цим я і буду працювати,  — підкреслив новообраний перший заступник селищного голови.

До теми:

Олексій Барановський народився у Чернігові 7 лютого 1975 року. У податковій службі працює з квітня 1994 року, з листопада 1999 року – в органах податкової міліції.

У 2015 році проходив службу у зоні проведення антитерористичної операції. З  червня 2015 по лютий 2016 року працював на посаді начальника відділу внутрішньої безпеки Головного управління ДФС у Миколаївській області.  

З 29 лютого по 25 квітня 2016 року виконував обов’язки начальника Головного управління ДФС у Чернігівській області. Очолив відомство у квітні 2016 року.

Подробиці про обрання Олексія Барановського першим заступником голови — у відеосюжеті.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *